nav

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Ihan itsetehdyt hampurilaiset


Jostain syystä mun teki järkyttävästi mieli tehdä itse hampurilaisia, joten toteutinkin tämän asian viikonloppuna. Koemaistajiksi päätyi poikaystävä ja pikkusisko, ja poikaystävän kanssa jouduttiin toteamaan, että pienennäköinen hampurilainen täytti aika reilusti. Huhhuh. 

Minun sämpylöistäni tuli siis aika pieniä, sillä luulin niiden vielä kohoavan pellillä, mutta niin ei käynyt. Tähän tiedän syynkin: keittiömme on vetoisa, eikä kotona ole koulussa tottumaani lämpökaappia (lempinimeltään Mersu), jossa hiivaleivonnaisten kohotus on ihanteellista. Sen takia en olekaan ikinä tyytyväinen kotona leipomiini hiivaleivonnaisiin, sillä toinen kohotusvaihe ei saa niitä kohoamaan tarpeeksi leivonnan jälkeen. 

sämpylät

Sämpylöistä yritin tehdä hieman terveellisempiä kuin normaalit, vaaleat hampurilaissämpylät. Seasta löytyy neljää eri jauhoa, sillä kaappimme pursuaa tällä hetkellä erilaisia jauhoja. Durum-vehnäjauhon tarkoitusta taikinassa en taas tiedä, mutta Myllyn Parhaan sivuilla olevassa ohjeessa he käyttivät kyseisiä jauhoja, joten ajattelin pussin lopun kumota sämpylöiden sekaan (oli jäljellä muuten tasan desi!). Toisaalta nämä kyseiset jauhot saattoivat aiheuttaa taikinan huonon pyörittelytaipumuksen, joten ne voi korvata jollain muilla jauhoilla jos on muutenkin huono pyörittämään. 

Hampurilaissämpylät (pieniä n. 2 pellillistä)
5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
3 rkl siirappia
1 dl Durum-vehnäjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
3-4 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl öljyä

maitoa
seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sekoita keskenään Durum-vehnäjauhot, hiivaleipäjauhot ja täysjyvävehnäjauhot sekä kuivahiiva. Lisää veteen suola sekä siirappi ja jauhohiivaseos. Lisää tämän jälkeen öljy ja valmista taikina loppuun vehnäjauhoilla. Anna kohota puoli tuntia lämpimässä paikassa, kuten altaassa vesihauteessa.

Pyörittele sämpylät ja anna kohota vielä n. 15 min. Voitele sämpylät maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 10-15 min (isommat enemmän) ja voitele vielä lämpimät sämpylät maidolla, jotta pinta pysyy pehmeänä. 

pihvit

Perushampurilaispihveissähän ei ole mitään muuta kuin jauhelihaa ja mausteina pippuria ja suolaa. Oman jauhelihamössöni sekaan laitoin hieman viiden pippurin maustetta, ja päälle suolaa sekä mustapippuria ennen paistoa. Kannattaa taputella pihvit ohuemmiksi kuin kuvassa, sillä kävi ilmi että noin paksut pihvit eivät ikinä kypsene pannulla.

Hampurilaispihvit (n. 8 kpl)
500 g naudan jauhelihaa
400 g hevosenjauhelihaa
mausteita oman maun mukaan

Sekoita jauhelihat keskenään kulhossa ja muodosta niistä pihvejä. Paista pihvit kuumalla pannulla öljyssä ja ripottele ennen paistoa / paiston aikana päälle mustapippuria ja suolaa. 

hampurilainen2

Sen jälkeen vain kokoat haluamasi hampurilaisen salaatista, tomaatista, ketsupista, hampurilaiskastikkeesta, cheddarista tai ihan mistä vain pidät!

5 kommenttia

  1. Näyttää iha superyberihananhyviltaomnomnom!!! Pakko saada testata noita heti huomenna :-) Kiitos tästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. 1,5 öljyä. Desiä, ruokalusikallista vai mitä?

    VastaaPoista
  3. Oh, vesi herahtaa kielelle! Jos ei vieläkään ehkä mitään terveyspommeja niin ainakin lisäaineettomia! ;)

    VastaaPoista