nav

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Coq Au Vin

kukko

Viime viikon sunnuntaina ajeltiin isän kanssa Kalantiin. Matkaahan sinne on 160 kilometriä suuntaan, joten aika kauan siellä autossa sai istua. Syy, miksi sinne ajettiin oli erittäin iloisten kanojen tuottamat kananmunat ja 3 kuollutta kukkoa. Lisäksi saimme 4 pakettia viiriäisenmunia.

Ja ne kanat ei ollut ihan mitään normaaleita kanoja, vaan piikkiöläisiä kanoja. Ja voihan kalkkuna, kuinka paljon niitä olikaan. Kukot pitivät aikamoista ääntä, kun niiden huoneen ovi avattiin. Pomo kaikkein eniten. 

Ja heikkohermoisimpia kasvissyöjiä varoittelen, postaus sisältää kuvia raa'oista kukoista ja niiden leikkausvaiheista.

Syy, miksi iskä ylipäätänsä osti noita kukkoja, oli ranskalainen perinneruoka Coq Au Vin, kuten otsikosta saatoitte jo päätellä. Suomeksihan se on kukkoa viinissä. Me tehtiin ruoka kahdesta kukosta, ja heitettiin se yksi pakkaseen. Kuitenkin, jos et satu saamaan käsiisi mistään kahta kokonaista kukkoa, nappaa kaupasta mukaasi broileri tai jostain muualta kana. (Tiedäthän niiden eron?) Toki voit puolittaakin ohjeen ja tehdä sen vain yhdestä. 

kokonaiset

Uskoisin, että kokonaisen broilerin leikkaaminen on helpompaa, kuin kukon, sillä se on lihavampi, koska on jalostettu syötäväksi. Kuten kuvasta näkyy, kukko on aika kitukasvuinen verrattuna kokonaiseen kaupan pakastebroiskuun, jossa paljon lihaa. 

Ensimmäinen ongelma, jonka kohtasin, oli toivomusluun poistaminen. Kamalaa hommaa. Raaputtelin lihoja niistä irti ja revin yhteensä varmaankin puoli tuntia. 

Toinen ongelma: jalkojen irti saaminen ruhosta. Siivistä mun ei tarvinnut huolehtia, sillä ne oli viety pois kukosta. Lopulta pyysin isän avuksi käyttämään voimiaan (kyllä, mun pitäisi käydä salilla tällaisten asioiden takia) ja ruksauttamaan ne upeasti auki. (Kuva löytyy alemmasta kollaasista.)

Kolmas ongelma: rintafileiden irtisaaminen. Selkäluu, vai mikä lieneekään, on todella hassunmallinen ja fileistä tuli hieman epämuodostuneita, joka ei sinällään haittaa pataruoassa.

leikkaus
kolmas kuva näyttää ihan joltain alienilta

Lopullisia paloja kukoista oli 4 rintapalaa, sekä 8 jalkapalaa, sillä jalat paloiteltiin kahteen osaan kukoista irtileikkaamisen jälkeen. Jalan keskellä on jännä nikama, jonka läpi piti leikata, ja tässäkin tarvitsin raavaan miehen apua. (Oi, miten ikinä pystyn asumaan yksin?) Siivistä olisi tullut 4 osaa lisää.

palatpannussa

Coq Au Vin (Kukkoa viinissä) 6-8 hengelle
2 kokonaista kukkoa
100 g voita
6 salottisipulia
200 g savustamatonta siankylkeä
8 tuoretta herkkusientä
4 valkosipulin kynttä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl paseerattua tomaattia
5 dl punaviiniä
2 rkl sokeria
2 purkkia kanafondia
vettä niin, että kaikki padassa oleva peittyy

Leikkaa kukot 8 osaan(jos siivet on mukana). Ohjeita tähän löytyy hyvistä ja kattavista keittokirjoista, kuten Mestarit keittiössä, josta ohjekin suurinpiirtein on. Pienen kaivelun jälkeen saatat löytää hyvän ohjeen netistäkin. Esivalmistele muutkin raaka-aineet: halkaise salotit puoliksi, pilko herkkusienet neljään osaan, pilko savukylki n. 1cm pituisiksi paloiksi. Lämmitä uuni 150 asteeseen.

Kuumenna puolet (50 g) voista padassa levyllä. Mausta kukonpalat suolalla ja mustapippurilla ja ruskista ne padassa. Itse jouduin ruskistamaan ne kahdessa erässä, mutta ei se menoa haitannut. Ota kukot pois padasta ja ruskista sipulit sekä siankylkisiivut. Lisää takaisin kukot, sekä sen jälkeen herkkusienet ja valkosipuli. Kääntele niitä hetki.

Sekoita jauhot pataan ja kypsennä niitä hetki. Lisää paseerattu tomaatti, punaviini ja sokeri ja kiehauta. Lisää fondit ja vesi. Laita pata kansineen päivineen uuniin ja kypsennä kypsäksi. Aikaa ei tullut katsottua. 

Nosta kukot ja muut palat padasta tarjoiluastiaan ja siirrä loput padasta (paistoliemi ja mahdollisesti pienet palat) tehosekoittimeen, lisää loppu voi (50 g) ja sekoita. Tarkista maku ja kaada kukkojen ja palojen päälle.

padassa

Tämä ruoka ei sitten parane mikrottamisella, mutta hyvää se oli niinkin. Kukossa on yllättävä maku: se ei todellakaan maistu jalostetulta broilerilta, vaan enemmänkin riistalta. Sen maku on lähinnä riistalintuja. Lopuksi vielä kuvia niistä onnellisista kanoista ja kukoista.

kanakukkokukotkanat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti