nav

lauantai 2. helmikuuta 2013

Appelsiinimarenkitorttu

torttutekstit

Perjantaina koulussa joku väsäsi sitruuna- ja limemarenkitorttuja, joten aloin itsekin sellaista himoitsemaan. Kuitenkin sitruunat jäivät kauppaan (kahdesti), joten jouduin itkemään ilman niitä. Kuitenkin älysin, että juurihan ostin 2 kiloa appelsiineja (maksoivat huimat 59 senttiä kilo + ovat tämän hetken kausihedelmä + ovat ihan mahtavan makuisia) ja päätinpä tehdäkin tällaisen kakkusen. Appelsiinikiisseliä olisi saanut olla hitusen enemmän, jolloin myös sen perunajauhon määrää pitää lisätä, mutta tämä ohje on nyt noiden kuvien mukainen. Tehdään tätä joskus ehkä toistekin sitten. 

lapio

Tosiaan suloisen marenkikuorrutuksen alla piileskelee makeanraikas appelsiinikiisseli, josta tosiaan olisi tullut vielä raikkaampi niillä sitruunoilla. En odottanut kakulta mitään kummoisia, sillä se hemmetin sitruunakiisseli kummitelee vieläkin mielessäni, mutta tämä yllättikin todella posiitivisesti. Ensimmäinen palanen oli kuin taivasta ja voisin melkeinpä syödä tuon kokonaan.

Ja kun joskus lupasin teille tarjoilla vinkkejä kahveista, tämän kanssa voisi mielestäni mennä normaalin Juhla Mokan lisäksi tummapaahtoinen versio siitä, tai jopa paahtoasteen 4 tai 5 kahvi. 

kakkupala

Appelsiinimarenkitorttu (halkaisijaltaan 23-24cm vuoka)

Pohja:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
1 1/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 dl maitoa

Kiisseli:
2 appelsiinin mehu (2 dl)
50 g voita
2 keltuaista
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
puolikkaan appelsiinin kuori raasteena

Marenki:
2 valkuaista
3/4 dl sokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele vuoka. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää kuivat aineet ja maito. Levitä vuokaan. Itse en levittänyt reunoille.

Paista pohjaa 10-12 minuuttia. 

Sekoita kiisselin ainekset kattilassa ja kuumenna kunnes se sakenee. Älä anna kiehahtaa! Sekoita koko ajan ja anna vähän jäähtyä, ennen kuin kaadat sen jäähtyneen kakkupohjan päälle. 

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset, ja kun ne alkavat vaahdottua lisää sokeria ripotellen. Vaahdota, kunnes se pysyy paikallaan, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. 

Kaada kiisseli torttupohjan päälle ja levitä/pursota marenki kiisselin päälle. Paista uunissa niin kauan, kunnes marenki on rusehtunut (n. 3 min). 

4 kommenttia

  1. Voii, miten hyvän näköstä taas! Tulispa kesä, niin sais tehdä jotain ihanan marenkisia britakakkuja!

    VastaaPoista
  2. Sinulla oli paljon muitakin kokeilemisen arvoisia reseptejä. Täältä saat lukijan :) Itsekin pidän ruokablogia, kurkkaa jos kiinnostaa: http://wolveshavenokings.blogspot.fi/

    VastaaPoista