nav

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Puolukkahyytelökakku


Meillä on hiihtoloman jälkeen majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimimisen yksilönäytöt. Mun kohdalle arpa heitti jälkiruuaksi puolukkahyytelön, johon lisäsin sitten hieman vaikeutta tekemällä siitä kolmiosaisen kakun, ja koulussa yritän vielä tehdä suklaakoristeita päälle (joita muuten voisin harjoitella tässä hieman). Ohjeen yhdistelin ja muokkasin kahdesta hyvin samanlaisesta ohjeesta, mutta mielestäni tuota vaniljatäytettä olisi saanut olla hitusen, noin desilitra enemmän. Tasoittaa olisin myös voinut hieman tarkemmin vaniljatäytteen reunat, sillä huomaatte, kuinka kiillekerros paksuuntuu reunaa kohti tullessa. 

Jos haluatte "vanilja"-täytteen oikeasti maistuvan vielä enemmän vaniljalta, kannattaa siihen lisätä vaniljatangon siemeniä. Kakussa täytteen tehtävä on kuitenkin vain tasapainottaa puolukan kirpeyttä kermaisuudellaan. Itse tykkäsin. Kakku toimi Digestive-pohjalla oikein loistavasti, vaikka ohjeessa käytettiinkin alunperin piparkakkuja. Mielessäni pyörii myös ajatus, jossa pohjaa maustaisi esimerkiksi vaniljasokerilla tai vaniljan siemenillä. 

Yllätyin myös positiivisesti siitä, kuinka nopeasti hyydykket hyytyivät. Tämä mahdollistaa kakun toteutuksen näytössä katsokaas. Puolukkatäyte hyytyi yön yli, mutta uskon että 45-75 minuuttia sillekin olisi riittänyt. Vaniljatäyte oli hyytynyt viimeistään n. tunnin päästä jääkaappiin laitosta, kun sitä katsoin, mutta kiilteen se sai vasta 4 tunni päästä. Kiillekin hyytyi tarpeeksi nopeasti, kakkua ehtikin sitten maistella ennen yötä.

katekakku

Puolukkahyytelökakku (24 cm irtopohjavuoka)
Pohja:
200 g Digestive keksejä
75 g margariinia tai voita

Puolukkatäyte:
5 kpl liivatelehtiä
2 dl puolukkasurvosta (omassani oli ihania puolukanpaloja, toi kakkuun hieman asennetta)
1 ½ dl sokeria
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
250 g maitorahkaa
3 rkl puolukkamehua

Vaniljatäyte:
3 kpl liivatelehtiä
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Puolukkakiille:
2 kpl liivatelehtiä
1 ½ dl puolukkamehua

Pohja:
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit esimerkiksi pakastepussissa (suosittelen laittamaan kaksi päällekkäin, sillä keksit aiheuttavat pussiin ikäviä reikiä) kaulimella tai lihanuijalla. Keksithän voi myös murskata monitoimikoneessa. Sulata rasva ja sekoita keksimuru sekä rasva kulhossa. Painele keksimössö kevyesti (liian tiukkaan paineltu pohja ei tule kakun mukana sitä leikattaessa, vaan jää paikalleen) ja tasaisesti. Aseta jääkaappiin puolukkatäytteen teon ajaksi. 

Puolukkatäyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma ja aseta se jääkaappiin turvaan, ellet satu omistamaan monitoimikonetta, joka vaahdottaa kerman sinulle, saman kun valmistat loput täytteestä. Sekoita puolukkasurvokseen sokerit sekä maitorahka. Kuumenna puolukkamehu kasarissa ja liota liivatteet siihen. Muistathan puristaa liivatteet hyvin otettuasi ne pois vedestä. Kaada liivateseos puolukkasurvoksen sekaan ja lisää viimeisenä käännellen vaahdotettu vispikerma. Täyte hyytyy luultavasti noin tunnin sisään, jollei nopeamminkin.

Vaniljatäyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Liota liivatteet pieneen määrään vettä, tai mitä tahansa neutraalia nestettä. Itse käytin vaniljakastikepurkin loppuja (purkissa lienee 2,5 dl, josta osan syön sellaisenaan ja osaan liotin liivatteet). Muista puristaa vesi hyvin! Lisää vaniljavaahtoon ja kaada puolukkatäytteen päälle. Anna hyytyä.

Puolukkakiille:
Tämän tekemiseen on kaksi vaihtoehtoa: joko kuumennat koko mehun, tai vaan osan siitä, jolloin jäähdytysaika lyhenee huomattavasti. Muistathan liottaa liivatteita noin kymmenen minuuttia kylmässä vedessä ja puristaa ne hyvin. Kuumennettuasi mehun, lisää liivatteet siihen ja jäähdytä sillein sopivasti. Hyydytä jääkaapissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti