nav

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Piparitalkoot!

FRONT

Viime viikolla väkäsin keittiössä piparkakkutaikinaa, -talon ja tuli siinä ohessa pipareitakin tehtyä. Syy, miksi tämän postauksen tulo tänne on kestänyt näin kauan, on tuo video, joka löytyy tuolta alhaalta. Ensimmäinen ruokavideoni, että palautetta saa antaa! Tästä postauksesta löytyy sitten piparikakkutaikinan ohje, muutamia vinkkejä talon kokoamiseen ja pikeerin (royal icing) ohje. Odotettavissa siis metripostaus. 

Piparkakkutaikinasta saa mökkeröisen ja sen koristeiden lisäksi pari pellillistä pipareita, joten jos et teet vain pipareita, niitä tulee luultavasti n. 3-4 peltiä, riippuen toki kuinka paksuiksi ne kaulit ja paljonko syöt matkan varrella. Itse jätin omani hieman liian paksuiksi omaan makuuni.

Siirappipiparkakut (n. 1,3 kg taikinaa)
150 g siirappia
150 g vettä (1,5 dl)
250 g sokeria
6-6,5 g kanelia
6-6,5 g neilikkaa, jauhettuna
2,5 g inkivääriä, jauhettuna
2,5 g kardemummaa, jauhettuna
190 g margariinia
12,5 g ruokasoodaa
575 g vehnäjauhoa

Mittaa vesi, siirappi ja sokeri suoraan kattilaan, kuten myös mausteet. Kiehauta ne. Kaada seos kulhoon paloitellun margariinin päälle. Jäähdytä vähintään 40 asteiseksi.

Sekoita sooda jauhoihin ja lisää seokseen. Jos leivot piparit seuraavana päivänä, laita taikina suojattuna jääkaappiin. Taikinan voi myös suoraan pakastaa sopivan kokoisiin eriin. 

Pipareita paistetaan +180-+200 asteisessa uunissa (riippuu uunistasi, onko kiertoilmaa) 8-10 minuuttia (riippuu piparin koosta ja paksuudesta). 

BACK

Pikeerin ohje on aika runsas, sillä nappasin tämänkin koulusta, kuten ylläolevan piparkakkuohjeenkin. Halutessasi voit tehdä pienemmänkin määrän, sillä tätä on mulla jääkaapissa noin viidessä eri sävyssä aivan hillitön määrä :D Yksinkertainen ohje riittää siis hyvinkin varmasti koko edellisen taikinan piparisatsille. 

Pikeeri eli royal icing
1 dl kananmunan valkuaista = 2 valkuaista
400 g tomusokeria
1 tl sitruunamehua
(elintarvikevärejä)

Vaahdota valkuaiset ja tomusokeria marenkimaiseksi massaksi. Massaan kuuluisi jäädä teräväkärkisiä huippuja. Lisää sitruunamehu värjää haluamallasi väreillä. Ota massasta osa vain erilliseen rasiaan ja värjää pastaväreillä. Muista elintarvikeväreistä itselläni ei ole kokemusta. 

Pikeeri pitää peittää melkein heti, jottei se kuoretu. Pursotinpussissa massa ei kuoretu, varsinkin jos pitää yläpään suljettuna. Kannelliset rasiat ovat siis mahtia tähän hommaan. Pikeeri kuivuu aika nopeasti piparin pinnalle sen sisältämän sitruunamehun ansiosta. 

Piparitalo kannattaa koota sulatetulla sokerilla. Jostain luin (sen jälkeen kun omani olin valmistanut), että hedelmäsokerilla tulisi kirkasta kiinnistysjälkeä eikä se polttaisi niin ikävästi näppejä jos sitä näpeille sattuu tippumaan. Sulan sokerin kanssa tulee aina olla tarkkana, ettei se pala pannulle. Sokerin kanssa pitää myös olla nopea, joten jos et ole ripeä käsistäsi, suosittelen tähän hommaan apukaveria, joka sekoittelee sokeria sillä välin kun itse kiinnität osia. 

Osia kannattaa kiinnittää ensin toisiinsa, sitten vasta alustaan. Talossa kannattaa yhteen päätyseinään kiinnittää yksi sivuseinä ja lopulta yhdistää nämä kaksi kappaletta. Tämä rakennelma kannattaa jo kiinnittää alustaan (itse tunnen katon kiinnittämisen näin helpompana) ja katto vain sitten paikoilleen. 

Pinnoista, jotka kiinnitetään (joihin sula sokeri koskee) kannattaa raastaa hieman pois. Tällöin sokeri saa tarttumapintaa ja pinta on myös tasaisempi, jolloin vältytään hieman vänkyröiltä rakennelmilta. Kattoni oli kyllä silti vänkyrä, mutta pistän sen ikivanhojen muottien piikkiin.

2 kommenttia

 1. Aika kiva tää video kyllä oikeasti! :) tuli vähän joulumieltä, vaikka tuntuu niin oudolta katsoa kun joku koristelee talon jo kun ei ole edes pystyssä itellä ollut tapana koristella vasta sitten kun seisoo niin on vähän 'kevyemmät' noi osat ja sitten ne on helpompi pystyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite koen seinän, joka on suorassa, oelvan hyvin hankala koristella, varsinkin jos on vähänkään löysää kuorruttetta! Kiva että oli kiva video (y)

   Ja pikeerihän ei paljoa paina, eikä mulla ollut tuossa karkkeja, ei painanut siis juuri mitään enempää.

   Poista