nav

maanantai 23. joulukuuta 2013

Joululimppu-uusinta

Joululimput

Viime vuonna leivoin joululimppua, jota totta kai tein tänäkin vuonna. Limppu on meinaan nimensä arvoinen! Tällä uusintakierroksella oli tarkoituksena ottaa uudet kuvat, sekä tarkistaa ohje muutenkin läpi. Ohjeessa ei ollut mitään muuta vikaa, kuin ihmettelenpä vain, miten ihmeessä olen saanut aikaiseksi kaksi vuokaleipää? Joko leipävuokamme ovat järkyttävän kokoisia tai sitten on tapahtunut jotain kummallista. Tällä kertaa sain aikaiseksi 5 limppua, painoltaan n. 350 grammaa. Leivoin ne siis käsin tuollaisen pitkulaisen muotoiseksi. 

Jokainen pala siis pyöritellään pyöreäksi ("riivataan"), annetaan levätä ja sitten painetaan toisiaan vasten ohuehkoksi lätyksi, halkaisijaltaan noin 15-18 cm. Tämän jälkeen nostetaan ylhäältä kolmasosa ja painetaan se tiukasti keskelle, sama alhaalta. Sen jälkeen limppu käännetään ympäri ja pyöritellään ja muotoillaan.

Joululimppu

Joululimppu (2 kpl)
1 ½ dl siirappia
2tl pomeranssinkuorta
½ l vettä
1 pss kuivahiivaa tai 50 g hiivaa
1-2 rkl suolaa
rusinoita oman maun mukaan
vehnä- ja hiivaleipäjauhoja

Kiehauta siirappi ja pomeranssinkuori. Lisää vesi ja jäähdytä (vinkki: kylmä vesi). Lisää hiiva, suola ja rusinat. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhosta, mutta on vielä pehmeää! Kohota taikina. Leivo leiviksi tai jaa jauhotettuihin leipävuokiin. Kohota limput. Paista 225 asteessa (kiertoilmalla n. 200 celsiusastetta) noin 30 min. 

12 kommenttia

 1. wau ihan tajuttoman hyvä blogi ja upean näkösiä tuotoksia! ite kokkiopiskelijana oon ihan vihreenä kateudesta, kun on niin mahottoman hienon näkösiä:3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, joo mun valmistuva kaveri on koko ajan sillein "tee mulle ruokaa", ite kun valmistun vasta kahden vuoden päästä niin mietin että eikö sen pitäisi mennä toisinpäin. :D kiitos kovasti! Missä opiskelet?

   Poista
 2. Opiskelen oppisopimuksella, myöskin tampereella!:3

  VastaaPoista
 3. Se on kyllä ihan huippusysteemi, kun saa ihan oikeissa töissä oppia!:) Mä oikeesti ihan kuolaan tääl sun blogissa näitä sun tekeleitä kun on nii hyvännäkösiä! Ootko kauanki ollu kiinnostunu ruuanlaitosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan aina. Yläasteella olin kotitaloudessa reilusti muita edellä, vaikka sainkin lopulta kasin päättötodistukseen (erimielisyyksiä opettajan kanssa). Vasta siinä yläasteella kuitenkin alkoi se kunnolllinen kiinnostuminen, ja kun jatko-opinnoista tuli puhe, niin mulla oli selkeet tavoitteet että missä haluan olla töissä tulevaisuudessa. Mutta ihan mahtavaa kuulla,että nää näyttää hyviltä! Tunnen koko ajan paineita kuvien kanssa, sillä ruokakuvaus on niin vaikea taiteenlaji.

   Poista
 4. Kysyn nyt ihan näinkin tyhmän kysymyksen, mutta olisko sulla vinkkejä ihan normaalin pullataikinan tekoon?:D Kaikkee muuta osaan kyllä, mutta se menee jotenki aina ihan päin persettä. Jää pöytään kii, tulee tosi lötköö, ei saa kunnon sellasta irtonaista ja kiinteetä. Onks se sit vaan siitä kiinni et pitäis laittaa enemmän jauhoo ja antaa kohota enemmän aikaa? Mulla ei siis kotona ole mitää yleiskonetta tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on vaan siitä kiinni että taikinaa pitää vaivata tarpeekai, käsillä siinä kestää kauan ja voimaa tarvitsee. Sitkon muodostuminen vaatii kunnon vaivaamista. Jauhojen määrää ei hirveästi kannata nodtaa, kun silloin pullista tulee kovia.

   Että vaivaa vain tarpeeksi! Kestää yllättävän kauan käsin.

   Poista
 5. Juuh kiitoksia vinkeistä! Ehkä pitäis harkita jonkunnäkösen yleiskoneen hankkimista! Töissä oon vaan huomannu sen, kuinka kätevästi sillä saa kaikki tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en enää edes kuvittele koskevani pullataikinaan ilman tuota yleiskonetta! :x

   Poista
 6. Mistä oot löytäny tän ohjeen? :) On nimittäin ihan huippuhyvää leipää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän luokkalainen toi tän ykkösellä kouluun, ja tää on kyllä ihan törkeän hyvää! Jouluna en mitään muuta leipää en haluakaan, kuin tätä!

   Poista