nav

perjantai 31. tammikuuta 2014

Bostonkakku (ja vinkkejä pullataikinaan)

Bostonkakku1

Olin innoissani kun tällä viikolla koulussa väkäsimme bostonkakkua. Olin haaveillut sellaisen leipomisesta jo muutaman viikon, nähtyäni yhden Koko Ruotsi leipoo-jakson, jossa tehtävänä oli juurikin bostonin leipominen. Valitettavasti ette saa mitään erillistä pullataikinan ohjetta, mutta luottakaa omaan luottoreseptiinne, tai pyytäkää mummoanne/tätiänne/äitiänne luovuttamaan heidän luottoreseptinsä. Jaan tässä kuitenkin vielä muutamia vinkkejä taikinan tekoon.

1. Jos taikinasi ei irtoa kulhon reunoista, ja olet lisännyt ohjeen määrän jauhoja, se on yleensä merkki siitä, että taikina kaipaa lisää vaivaamista. Koneella tämä on helppoa, joten jokainen, joka leipoo usein pullaa tai leipää, hanki itsellesi yleiskone. Käsinvaivaaminen aiheuttaa usein kovia pullia.
2. Taikinaneste saa olla allekin sen 37-astetta, jos teet taikinasi yleiskoneella. Koneen vaivaaminen lämmittää taikinaa lisää. 
3. Sokeri+suola+mausteet+tuore hiiva nesteeseen. 2/3 jauhoista, hidas nopeus. Voi/margariini ja loput jauhoista (muistathan aina olla spektinen ohjeen jauhomäärää kohtaan, ellei ohje ole sinulle kovin tuttu). Taikinaa vaivataan, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kannattaa myös opetelle kokeilemaan taikinasta sitko: ota pieni pala taikinaa käteesi, pyöritä palloksi ja litistä. Ala vetelemään varovasti ja koita saada palasta mahdollisimman iso ilman repeytymiä. Mitä isommaksi pala venyy, sitä enemmän sitkoa ja sen parempi. 
4. Kahta kohotusvaihetta ei välttämättä tarvitse tehdä, jos käytät uunia pullien kohotukseen. Jos kuitenkin kohotat huoneenlämmössä, suosittelen kahta kohotusta. Kuitenkin taikinanteon ja pullien leipomisen välissä pitää olla vähintään 10 minuuttia, jotta taikina saa "levätä". 

Bostonkakku2

Bostonkakku (24 cm vuokaan)
pullataikinaa (2,5 dl:n pullataikina riittänee, itse tein puolen litran, jolloin tuli myös korvapuusteja ja voisilmäpullia)
haluamaasi täytteitä, esim.
    - vaniljakreemiä (Sallisen esimerkkinä)
    - voita ja kanelisokeria
    - erilaiset paistonkestävät hillot 
kananmunaa
pintakoristeita, esim.
    - raesokeria
    - mantelilastuja
    - sokerikuorrutusnauhoja paiston jälkeen

Ota pullataikinasta pienehkö pala, ja kauli se ohueksi (2 mm), hieman isommaksi kuin itse vuoka. Levyn on tapana pienentyä, kun siirtelet ja leikkaat sitä. Leikkaa rengasvuoan avulla levystä pohjapala, ja siirrä se pellille. Levitä sen päälle täytettä. (Itselläni oli vaniljakreemiä.) Aseta rengas pohjan ympärille.

Kauli seuraavaksi isompi pala suorakaiteen muotoiseksi ohueksi matoksi (2,5mm). Levitä levylle ohuelti täytettä (itsellä voita ja kanelisokeria). Rullaa pidemmältä sivulta tiukaksi rullaksi. Leikkaa rullasta n. 60 grammasia pullia (leveys vaihtelee rullan käsialan mukaan). Käännä pullien "häntä" (saumakohta) toiselle leikkauspinnalle. Se on nyt pullien pohja. Aseta häntäpuoli alaspäin pohjan päälle näitä noin 14 kappaletta. Paina pullia voimakkaasti alaspäin, jotta kaikki ovat samalla tasolla. 

Kohota bostonia n. kaksinkertaiseksi. Voitele kananmunalla ja koristele (paitsi jos käytät sokerikuorrutusnauhoja tai muita ei-paistoinkestäviä koristeita). Paista 175-asteisessa uunissa kypsäksi (20-35 min). Tikkuun ei siis tartu pullataikinaa ja bostonkakku on saanut kauniin värin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti