nav

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Rosetit

valmiit

Suurin osa ikäisistäni eivät tiedä, mitä ovat rosetit. Rosetti on perinteinen vappuherkku: öljyssä paistettua taikinaa, jonka päälle ripotellaan tomusokeria. Itse saan kiittää lapsuuden ystävääni, jonka kotona teimme näitä ihan pikkulapsia ollessamme. 

Pikkusiskoni väitti, etteivät rosetit maistuneet miltään. Maku on tosi vieno, ja taikinaan voikin lisätä esimerkiksi sitruunankuorta tai -mehua.Lisäksi isäni keksi mahtavan yhdistelmän: rapea rosetti, jonka sisälle väleihin on lääpitty viikunahilloa.

rauta

Rosettien tekoon tarvitset vartavasten rosettiraudan. Omani lainasin mummultani, joten isovanhemmat ja muut sukulaiset kannattaa käydä läpi, ennen kuin alkaa netin syövereistä etsiä omaansa. Näitä on tosiaan alettu myydä uusina, ja kuviotkin ovat vaihtuneet tuosta perinteisestä ruusumaisesta ja tähdestä perhosiin. 

Kaksi ensimmäistä rosettiyritystäni meni aika pahasti pieleen (koska en älynnyt lukea neuvoja loppuun), joten tällä kertaa ei yhtäkään ruusumaista löytynyt lopulliselle tarjoilukorille. Rosettien avain onkin tarpeeksi sitkeä taikina, joka ei kuitenkaan ole liian tömäkkää sekä raudan kuumentaminen ja kastaminen öljyssä.

Paistamiseen tarvitset pienen kasarin ja uppopaistamiseen tarkoitettua öljyä. Rosetit paistetaan nimittäin yksi kerrallaan.

paistaminen

Rosetit (n. 15 kpl)
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,3 - 1,5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa kananmuna rakenne rikki. Lisää maito ja sokerit sekä lopuksi vehnäjauhot ja vispaa tasaiseksi. 

Kuumenna öljy 175 celsiusasteeseen ja kuumenna rautaa öljyssä. Tiputtele raudasta ylimääräinen rasva pois ja kasta se taikinaan niin, että yläreuna jää ilman taikinaa (muuten et saa rosettia ikinä irti raudasta). Upota rosettirauta öljyyn ja paista hieman kellertäväksi. Kasta rautaa aina öljyyn paistojen välissä. 

Aseta paistetut rosetit talouspaperin päälle ja ripottele niiden päälle tomusokeria, kun ne ovat kuivuneet. Tarjoa heti, sillä rosetit eivät kestä säilytystä. (Kovettuvat ilman suojausta, ja muistaakseni muovipussissa säilyttäminen sai ne oudon veltoiksi)

rosetit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti