nav

lauantai 10. lokakuuta 2015

#MSR: Raaka-aineet, kalat

Osana projektia on pakko tutustua suomalaisiin raaka-aineisiin. Tuhansien järvien maassa on paljon kaloja, mutta järvien kalat tuntuvat olevan nykyihmiselle liian vaatimattomia eikä suomalaisella kalalla olekaan enää niin paljon kysyntää. Mikä on sääli, sillä käyttämällä ja ostamalla suomalaista tuetaan meidän omaa kotimaata. 

Suomessa syödystä kalasta yli 70 prosenttia tuodaan muualta, pääosin kasvatettuna (WWF:n kalaopas, 12.6.2015). Itsestä olisikin tärkeää, että myös kouluissa, niin kouluruokailun kun kotitalouden puolella alettaisiin valistamaan ja kertomaan lapsille miksi suosia suomalaista. Viime vuonna ilmestynyt kalaopas auttaa kuluttajia valitsemaan ekologisesti kestävän kalan. 

Itse miellän "suomalaisiksi" kaloiksi järvikalat, kuten hauen, lahnan ja ahvenen, mutta myös sillit, muikut, silakat, kuoreet ja särjet tuntuvat sopeutuvan hyvin suomalaiseen suuhun. Hienostuneempia suomalaisia kaloja ovat kirjolohi, siika sekä kuha. Yhteistä näille kalalajeille tuntuu olevan ruotoisuus sekä kaupasta ostettaessa edullisuus, lukuunottamatta juurikin lohta, siikaa ja kuhaa. Ruotoisuus ja roskakalana pitäminen kuitenkin vähentää kysyntää huomattavasti ja ihmiset valitsevatkin herkästi helpon, valmiiksi fileoidun tai jopa paloitellun lohen. Suomessa elää myös loistavaksi keittokalaksi sopiva made, sekä hämmentävän näköinen nahkiainen

Muikut, sillit, silakat, lahna ja ahven ovat mielestäni loistavia ruokakaloja, eikä made tai haukikaan pahalta maistu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti