nav

torstai 20. maaliskuuta 2014

Ohrarievä - ja mikä ihmeen riivaus?

RIEVÄ

Saimme etätehtäväksi leipoa Tampereen ohrarievää Myllyn Parhaan ohjeella. Tartuin tänään tuumasta toimeen ja kuvasin lisäksi yhden videon, mitä olen tässä miettinyt jo hetken aikaa! Myös muita ns. infovideoita voisin väkästellä. 

Rievä on ohrainen perinneleipä, jonka teko on todella yksinkertaista. Taikina on todella löysää, mutta leivottaa tarpeeksi vaivattuna sekä pöytä kunnolla jauhotettuna! Rievä on parhaimmillaan tuoreena ja kärsii jo muutaman päivän säilytyksestä, sillä siinä ei ole ollenkaan rasvaa. 

Rievä (3kpl)
5 dl vettä 
50 g tuorehiivaa / 1 ps kuivahiivaa (tai paketin annostuksen mukaan)
6 g suolaa (n. 2 tl)
300 g ohrajauhoja (n. 5 dl)
300 g vehnäjauhoja (n. 5 dl)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi (tai ota hanasta sopivan lämpöistä vettä) ja käyttäessäsi tuorehiivaa liuota se nesteeseen. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan! Lisää suola ja jauhot. Alusta kunnolla taikinaksi. Tässä vaiheessa yleiskone auttaa huomattavasti, tai saat vaivata taikinaa kauan. 

Anna taikinan levätä pöydällä 15 minuuttia peitettynä. Vältä paikkaa, jossa on kova veto tai todella viileää.

Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä palat pyöreiksi (=riivaa). Kohota 30-40 asteisessa uunissa puoli tuntia ja anna vielä kohota huoneenlämmössä peitettynä niin kauan, kunnes uunisi lämpenee 250 asteeseen (kiertoilma 225). Pistele haarukalla nostatuksen jälkeen. Käytä luovuuttasi! Paista leipiä n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin rusehtava ja pohjasta kuuluu ontto ääni koputettaessa. 

Pehmennä kuori pitämällä leipiä leivinliinan alla uunista oton jälkeen. 

Mikä ihmeen riivaus?
Leipomoalan ammattilaiset puhuvat riivauksesta. Riivauksessa taikinapala pyöritellään nopeasti sileäpintaiseksi ja pyöreäksi. Riivauksen opettelemisessa menee hetki, mutta se on paljon helpompaa kahdella, kuin yhdellä kädellä. Olen itsekin vielä hidas tässä hommassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti