nav

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Sitruunamarenkitorttu

sitruunamarenkitorttu

Tänään pyöräytin kahdesta, jo viikon lojuneista, sitruunoista sitruunamarenkitortun. Tämä on ihanan keväistä ja sopiikin kivasti tähän säähän, joka vallitsee Tampereella. Lumet sulaa ja ulkona tarkenee kevyemmälläkin takilla. Se ehkä olikin syy, miksi aloin himoitsemaan tätä kirpeän makeaa piirakkaa. Ohje on yhdistetty kahdesta ohjeesta: tästä ja koulusta saamastamme ohjeesta. 

Ainekset

Sitruunamarenkipiirakka (22 cm piirakkavuoka)

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä

Täyte: 
2 sitruunaa
2 dl vettä
2 kpl keltuaisia
1 dl sokeria
20 g (30 ml) maissijauhoja
25 g voita

Marenki:
3 kpl valkuaisia
½ - 3/4 dl tomusokeria

Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot, sokerit ja suola sekaisin. Lisää vesi murumaiseen seokseen ja vaivaa taikinaksi. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, tai kauli runsaissa jauhoissa ohueksi. Paista 200-asteessa n. 12 minuuttia.

Raasta sitruunoiden kuoresta keltainen osa. Valkoinen osa on kitkerän makuista. Purista sitruunoiden mehu. Kiehauta kattilassa sitruunamehu, vesi, keltuaiset, sokerit ja maissijauhot kunnes seos sakenee. Lisää voi ja n. puolet sitruunankuoriraasteesta. Kaada kiisseli pohjan päälle.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Siihen jää teräviä huippuja. Lisää tomusokeri siivilän läpi varovasti vatkaten. Levitä marenkimassa piirakan päälle tai laita se pursotinpussiin ja pursota kiisselin päälle. Paista piirakkaa vielä 175-asteisessa uunissa, kunnes marenki ottaa rusehtavan värin. Halutessasi voit kaasupolttimella tohottaa vielä pintaan lisää väriä. 

SLICE

Kuori oli hieman heiveröistä, joten jos omistat luotettavan makean piirakkapohjataikinan, käytä sitä. Minullekin saa vinkata upeaa piirakkapohjataikinaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti