nav

perjantai 15. marraskuuta 2013

Pöydän kattamisen ABC

kattaus
kattaus3

Kattaminen on tosi hauskaa puuhaa. Saa leikitellä väreillä ja muodoilla, sekä erilaisilla kuvioilla. Kuitenkin kattauksessa on muutamat jutut, joita itsekin joudun välillä miettimään. Miten kattaa oikein? Missä järjestyksessa lasian ja aterimien kuuluu olla?

Jokainen varmaankin tietää, että veitsi katetaan yleisesti sille puolelle, mihin käteen se otetaan. Sama kuin haarukassakin. Jos pöydässä on kuitenkin vain yksi haarukka ja yksi veitsi henkilöä kohden, voi ne laittaa lautasen oikealle puolelle, veitsen pyöreä puoli aina lautasta kohti. Jos käytössä on useampia aterimia, uloimpana ovat ensiksi käytettävät. Jos tarjolla on alkukeitto, sen lusikka katetaan uloimmaksi oikealle puolelle, tai jos aterimia on paljon, voi sen käsittääkseni kattaa lautasten yläpuolelle, mikä olisi normaalisti jälkiruokavälineiden paikka. Itse kuitenkin suosin aina erikseen katettavaa jälkiruokakatetta, jottei pöytä täyty liiallisista laseista ja aterimista. 

Lasien järjestyksessä kaikki on ihan loogista. Ihan vasemmalla on ensiksi käytettävä, ja siitä sitten edetään oikealle. Viimeisenä on vesilasi. Jos kuitenkin mukana kattauksessa on snapsilasi, se katetaan vesilasin oikealle puolelle. Eli ylimmässä kuvassa järjestys on väärä: keskellä oleva iso lasi on punaviinilasi ja sen vieressä väkeväviinilasi. Väkeväviinilasin kuuluisi siis olla punaviinilasin vasemmalla puolella. Koska söimme vain 3 ruokalajia, ei laseja tarvittu 3-4 enempää. Lapsilla ja nuorilla oli vain 1-2 lasia: korkea lasi sekä vesilasi. 

kattaus2
kattaus4

Näin kotioloissa harvemmin katan pöytään jokaiselle omaa leipälautasta ja voiveistä. Pöytä on kuitenkin ahdas kuudelle hengelle. Tämänhän voi kiertää niin, että laittaa pienelle lautaselle voita ja pari veistä sekä joillekin kauniille alustoille leipää. Viimeksi keksin käyttää second handina ostamiani Pentikin puisia voileipäalustoja. 

Pöytään kannattaa myös kattaa jonkinlainen vesipullo tai -kannu. Lautasihan ei tarvisi kattaa etukäteen edes pöytään, vaan ne voi jättää kokonaan pois. Itse vain tykkään nähdä pöydän kunnollisena ennen vieraiden tuloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti