nav

tiistai 14. toukokuuta 2013

Äitienpäivä

LIMEJUUSTOKAKKU

Sunnuntaina oli äitienpäivä, jota esivalmisteltiin jo aikasemmin tekemällä kokeiluversio ylläolevasta kakusta. Kakku maistui mainiolta, mutta molempien kakkujen pohjat menivät pieleen. Limekakun pohjaa sai leikata kunnon voimalla, ja  chilisuklaatortun pohjasta tuli liian paksu, vaikka luulin sen olevan paperinohut. Maku kuitenkin voitti kaikki puolellensa, ja itsekin rakastuin chilisuklaakakkuun. Limekakku on äidin ruokavalion takia mahdollisimman vähähiilihydraattinen. 

Kakkujen lisäksi katoin pöydän ruoalle, sekä tein salaatin että lämmitin aikaisemmin tehdyn palsternakka-kukkakaalisoseen pannulla voissa. Niiden lisäksi oli grillattua possua, nautaa sekä maissia.

Hihi, kattauskuvissa esiintyvistä astioista osa on ihan minun omia, kuten kakkujen tarjoilulautaset, kahvikupit ja niiden alla olevat lautaset sekä ruokapöydässä olleet vesilasit.

PÖYTÄ

Kattaus tuli jotenkin hirveän hempeäksi, mutta emme omistaneet muuta pöytäliinaa, jonka kelpuuttaisin äitienpäiväpöytään. Mustat Teeman lautaset eivät taas yhtään houkutelleet, sillä en todellakaan jaksa raahata niitä ylös ja alas pitkin portaita. Olisin valinnut vanhempani vihreät Iittalan Kartio-lasit, mutta niistä 3 oli likaisia ja vain yksi puhtaana. 

Nuo köynnöslautaset ovat muuten uusin löytöni Facebookin kirppisryhmistä, 8 kappaletta maksoi 2 euroa. Mutta, niihin kakkuihin ja niiden ohjeisiin!

Vähähiilihydraattinen limejuustokakku (18 cm irtopohjavuoka)

Pohja:
60-70 g voita (itse laitoin 75, joka teki pohjasta juurikin kovan ja rasva oikein tirisi uunissa)
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
3/4 dl kookoshiutaleita
½ dl mantelijauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl nestemäistä makeutusainetta
kananmuna

Täyte:
4 liivatetta
1,5 dl vispikermaa
2 valkuaista
150 g tuorejuustoa
2 limen mehut ja kuoret
makeutusainetta
2,5 vaniljasokeria

Sulata voi ja sekoita jauhoihin ja hiutaleisiin. Lisää kananmuna ja leivinjauhe, sekä tarvittaessa lisää jauhoja. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi vuokaan, myös reunoille. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 12-15 min.

Laita liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Notkista tuorejuusto ja lisää siihen mehut ja kuoret, vaniljasokeri sekä makeutus. Vatkaa sekaisin sähkövatkaimella. Sulata liivatteet pieneen määrään kiehuvaa vettä (1,5 rkl) ja lisää tuorejuustoon. Vatkaa nopeasti sekaisin sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto vaahtojen joukkoon ja värjää halutessasi elintarvikeväreillä. Kaada paistetun pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa yön yli (saattaa hyytyä nopeamminkin).

CHILISUKLAATORTTU

Tämä ohje on alunperin Maku-lehdestä (Talvi 6/2012) Sofi Oksasen ohje. Kakkuun kuitenkin tuli muutama muutos matkaan, joten laitan sen tänne. Chilirouheen voit korvata käyttämällä suklaana chilisuklaata, kuten akuperäisessä ohjeessa.

Chilisuklaatorttu (24 cm irtopohjavuoka)

Pohja:
125 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,4-0,5 dl sokeria

Täyte 1:
200 g ranskankermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

Täyte 2:
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita
3/4 dl vettä
2 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl konjakkia
savuchilirouhetta (isän itse tekemää)

Nypi voi, jauhot ja sokeri muruiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele reunat. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja paista 175-asteisessa uunissa 15 min. 

Sekoita kerma, sokerit ja kananmuna tasaiseksi ja kaada pohjan päälle. Jatka paistamista 15-20 min, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt. Laita kakku jää- tai viileäkaappiin jäähtymään, jotta se on kylmä, kun lisäät suklaachilitäytteen.

Sulata suklaa ja voi kasarissa tai halutessasi vesihauteessa. Lisää vesi ja vatkaa voimakkaasti, jotta seoksesta tulee kiiltävää. Lisää tarvittaessa vettä. 

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset hieman jäähtyneeseen suklaaseen. Vaahdota valkuaiset ja sokerit. Sekoita alkoholi ja valkuaisvaahto suklaaseokseen. Levitä pohjan päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli. Koristele esim. ananaskirsikoilla ja tuoreen chilinpalasilla. 

9 kommenttia

  1. ihanan näköstä ruokaa :)

    http://elmiiran.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Aina kun teen suklaa hyytelökakkua niin se sulatettu suklaa kovettuu kokkareiksi sinne kakkuun, se tapahtuu joka kerta tein mitä tahansa. Sama tapahtuu niin Valko, maito ja tummansuklaan kanssa. Voikko kertoo miten saan sen suklaan sinne tasaisesti :) kiitti jo etu käteen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten sulatat suklaan? Jos sulatat kerman kanssa, kerma aiheuttaa usein kökkäreisyyden. Myös liivatteet tai suklaan lämpötila saattaa vetää sen kökkäreiseksi.

      Voitko kertoo enemmän siitä, miten lisäät suklaan joukkoon?

      Poista
    2. Oon kokeillu vaikka mitä, sulatan suklaan pelkästään, voinkanssa, veden kanssa...

      Poista
    3. Hmm. Varmaan seuraavalla kerralla voisit kokeilla sulattaa suklaan pelkästään vesihauteessa ja sitten lisätä sen täytteen joukkoon heti ja sekoittaa sähkövatkaimella. Itse ainakin teen yleensä näin, sanottiin ohjeessa mitä tahansa, sillä tämä ei ole kertaakaan epäonnistunut minulla.

      En tosiaan tiedä mistä tämä johtuu, mutta koiran kysellä jos näen jotain leipuriopettajaa koulussa ellei oma luokanopettajanikaan tiedä :)

      Poista
    4. Sähkövatkaimella kokeilen ens kerralla :) mut kiitti vinkistä

      Poista
  3. Kääpiölinnassa olisi tarjolla askaresta blogihaasteen muodossa. Saa tarttua haasteeseen, jos siltä tuntuu, mutta ymmärrän jos ei innosta :)

    Löytyy osoitteesta http://kaapiolinna.blogspot.fi/2013/05/aitoo-asiaa-11-kysymysta-ja.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minäpä menen katsomaan, mutta kiitos kuitenkin!

      Poista