nav

lauantai 29. joulukuuta 2012

Tiikerikakku

tiikerikakku

Täytyi tehdä joulun alla pari kuivakakkuakin. Tämän tein äidin kummisedälle, sillä hän on kova tiikerikakun fani. Itse en pahemmin kuivakakuista tykkää, koska ne ovat kuivia. (OHO) Ja näitähän nautitaan yleensä kahvin kanssa. Tässä kuitenkin kovin käteväksi havaittu ohje:

Tiikerikakku (Yksi iso rengasvuoka, tai kaksi pienempää)250 g voita (tai 125 g voita ja 125 g margariinia)
3 dl sokeria
4 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
(0,5 dl kermaa / itse jätin pois, toimi ihan hyvin)
1 tl vaniljasokeria

Voitele ja jauhota vuoka. Muista kopauttaa ylimääräiset korppujauhot pois! Esilämmitä uuni 175 asteeseen.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Kun vaahto alkaa muistuttaa valkoista ja vaahtoa, voit lopettaa. Lisää munat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Sekoita ensimmäisiin jauhoihin leivinjauhe ja lisää taikinaan vatkaten hiljaisimmalla teholla. Ota taikinasta kolmas osa eri astiaan ja lisää siihen kaakaojauhe ja vaniljasokeri (ja kerma).

Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuokaan ja levitä tumma sen päälle. Levitä päälle loput vaaleasta taikinasta. Paista noin yksi tunti. Anna kakun olla vuuassa vähintään 10 minuuttia ennen kumoamista!

Tässä vielä koulussa tekemäni kakut:

111

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

TAMPERE TOUR: Ohranjyvä

PicMonkey Collage

Käytiin syntymäpäiväni kunniaksi perheen kanssa syömässä Ohranjyvässä. Kyllä harmitti, kun ei päässyt Stefan's Steakhouseen (isi ei halua kaiketi mennä sinne), ja Bertha sekä Huber olivat kiinni. Mutta, tämä olikin hyvä vaihtoehto! Tykkäsin hirveästi paikan tunnelmasta, ja jonkun tämäntyylisen, pubimaisen ravintolan haluaisin ehkä joskus jopa omistaa. 

IMG_3186
Minun (ja äitini= pääruoka: Talon pippuripihvi maalaislohkoperunoilla ja grillivihanneksilla

IMG_3187
Pikkusiskon pääruoka: Lehtipihvi ranskalaisilla ja grillatuilla tomaateilla (jotka se jätti syömättä, murr)

IMG_3188
Isin pääruoka: Wienerleike ranskalaisilla + jollain.

IMG_3189
Ja koska kukaan muu ei syönyt jälkiruokaa (pikkusisko söi vain jäätelöä), niin tässä kuva Ohranjyvän suklaafondantista mangokastikkeella ja vaniljajäätelöllä. Sori, söin ananaskirsikan ennen kuin muistin ottaa kuvan. 

lauantai 22. joulukuuta 2012

Maailman paras joululimppu

IMG_3196

Tässä on tullut leivottua muutama tällaisiä limppuja, kuvaan pääsi poikaystävän perheelle menossa oleva yksilö. En vain tiedä, mikä tässä leivässä saa sen maistumaan niin hyvältä. Ohjeesta tulee kaksi vuokaleipää, mutta toki nämä voi leipoa ihan pyöreinäkin. Itse tykkään vain, kun ovat tuon muotoisia.

Joululimppu (2 kpl)
1 ½ dl siirappia
2tl pomeranssinkuorta
½ l vettä
1 pss kuivahiivaa tai 50 g hiivaa
1-2 rkl suolaa
rusinoita oman maun mukaan
vehnä- ja hiivaleipäjauhoja

Kiehauta siirappi ja pomeranssinkuori. Lisää vesi ja jäähdytä (vinkki: kylmä vesi). Lisää hiiva, suola ja rusinat. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhosta, mutta on vielä pehmeää! Kohota taikina. Leivo leiviksi tai jaa jauhotettuihin leipävuokiin. Kohota limput. Paista 225 asteessa noin 30 min. 

maanantai 17. joulukuuta 2012

Kahvikohokas

IMG_2943

Tykkään ihan hirveästi hieman erikoisemmista jälkiruoista. Tässä on yksi esimerkki, joka ei välttämättä ole kaikilel tuttu: souffle aka kohokas. Täydellinen souffle on mun kohokkaiden välimuoto: vuuasta kohonnut, muttei liikaa, sillä nuo kohonneimmat lässähtivät liian nopeasti. Hyviä ne silti olivat. Itse en jaksanut syödä souffletani loppuun, aika isoja. Halkaisijaltaan 11 cm vuoka kyseessä (x4)
Kahvikohokas (4 hnk)
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja
2½ dl maitoa
3-4 tl pikacappuccinojauhetta tai 2 tl pikakahvijauhetta
1 dl sokeria
3 kananmunaa
voita ja sokeria vuokaan

Voitele neljä vuokaa (halkaisijaltaan 11 cm) voilla, ripottele päälle sokeria ja laita jääkaappiin. Esilämmitä uuni 150 asteeseen. Kiertoilmaa en suosittele.

Sulata voi ja sekoita joukkoon jauhot, maito ja pikakahvi. Ripottele sokeri koko ajan sekoittaen ja anna seoksen kiehahtaa. Ota kattila liedeltä.

Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita keltuaiset taikinaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele nekin taikinaan. Täytä 3/4 vuoasta taikinalla ja paista 20-25 minuuttia. Ota souffle uunista ja tarjoa kuumana.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Piparkakkutalot osa kaksi

IMG_2968

Tällaista tänään. 5 isoa ja 9 pientä kakkutaloa. Näitä sitten roudaillaan lauantaina Aamulehden järjestämiin joulumyyjäisiin Tampere-talon Sorsapuistosaliin. 

Piparkakkutalo

IMG_2844

lauantai 8. joulukuuta 2012

Piparitaikina

IMG_2819

Koska joulumyyjäiset lähestyvät, päätin testata piparkakkutaikinan ohjeen. Mielestäni hyvää, laittaisin vielä hitusen enemmän mausteita, mutta joulumyyjäispiparkakkutaloihin taidan jättää tämän aivan tällaiseksi. Kaikki kun ei niistä mausteista tykkää. Taikinasta saa ainakin kaksi taloa, joten nämä piparit riittivät meille ainakin hetkeksi. Taikinaa en saanut punnittua, sillä vaaka hajosi.
Piparitaikina
4 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
250 g voita
1 rkl kanelia
noin kymmenkunta neilikkaa (jauha morttelissa) tai n. 1 rkl jauhetta
1 tl pomeranssinkuorta jauheena
1 rkl kardemummaa
1 ½ tl jauhettua inkivääriä
1 rkl soodaa
15 dl vehnäjauhoja (mulla tais mennä 14 ja vähän päälle kun jauhot loppui kesken, mutta 15 on hyvä)
jauhoja leipomiseen

Kiehauta kattilassa sokeri, siirappi ja vesi. Ota kattila liedeltä. Paloittele voi kulhoon. Lisää joukkoon mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa. Jäähdytä seso huoneenlämpöiseksi, sillä sooda ei kestä kuumuutta. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja sekoita jauhot puuhaarukalla taikinaan. Kelmuta taikina ja anna levätä ainakin vuorokausi jääkaapissa. Voit toki myös pakastaa taikinan. 

Paista pipareita 200-asteisessa uunissa 4-6 minuuttia.


IMG_2821
IMG_2826
IMG_2827

Meillä on joku ihmeellinen perinne, että pipareita täytyy polttaa ainakin yksi pellillinen. Onneksi tämä oli tällä kertaa vika pellillinen, joka oli muutaman piparin vajaakin. Ei mennyt niinkuin strömsössä!

perjantai 7. joulukuuta 2012

Loput synttäriherkuista

kokoo

Tässä loput pikkusiskon synttäriherkuista. Ohjeet löydät kuvien mukaisessa järjestyksessä täältä(meillä oli käytössä kylläkin hieman muunneltu versio katkarapuallergian takia), täältä ja täältä. Äidin tekemiin karpalo-sinihomejuustomuffinssien ohjeen alkuperää ei ole tiedossa. Joskus voisin tehdä teille sushipostauksen? :)

tiistai 4. joulukuuta 2012

Mario Star

IMG_2679

Pikkusiskolla oli tässä syntymäpäivä taannoin, ja paljon puhuttu Mario tähtikakku pääsi toteutukseen. Jännempää tämän kakun tekemisestä teki sen, että tyttö halusi kakun olevan sisältä pinkki. Tuumauksesta toimeen. Kakkuhan on tehty Jenkeistä raahattuun tähtikakkuvuokaan, mutta luulisin, että kuuden munan ohje sopii 26 cm kakkuvuuille? Se joka paremmin tietää, korjatkoon.

Sitruunainen kuuden munan kakkupohja
6 munaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
yhden sitruunan kuori
maun mukaan sitruunasta puristettua mehua

kostuttamiseen loput sitruunanmehusta + purkkisitruunamehua

Riko kananmunat suurehkoon lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin saman verran sokeria, ja kaada se kulhoon. Mittaa jauhot lasiin. Jauhojen suhde on 50 % - 75 % vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. Päälle 2 tl leivinjauhetta, ja sekoita jauhoja keskenään. Vaahdota munat ja sokeri, kunnnolla. Toistan nyt samaa mantraa kuin opettajamme: "Jaksakaa vaahdottaa kunnolla!" Jos et vaahdota kunnolla, ei kakkupohja nouse kunnolla, jolloin et saa kakusta kuin kaksi kerrosta. Lisää jauhot osissa ja sekoita sähkövatkaimen pienellä teholla tai nuolijalla. Jos lisäät väriainetta, lisää se ennen jauhoja sähkövatkaimella. Paista 175 asteisessa uunissa n. 40 min.


IMG_2688

Täytteenä oli vadelma-mascarponetäyte. Päälle tuli marsipaani, jota kului n. 800 g.

Vadelma-mascarponetäyte
300 g vadelmia + hyytelö/hillosokeria, liivatetta...
4 dl vispikermaa
2 pkt (á 250 g) mascarponea
3 isoa Daim-patukkaa
sokeria 

Vispaa kerma. Keitä vadelmat HYVIN vähässä vedessä. Kaada vielä osa vedestä pois ja survo vadelmat. Hyydytä sosetta. Lisää kermaan mascarpone ja pehmennä se. Rouhi patukat ja lisää täytteeseen. Lisää vadelmasose ja sokeri maun mukaan.

Kakkupohjahan on leikattu kolmeen osaan ja täytettä tuli siis kahteen väliin, joten tuota täytettä on aika paljon. Daim tuo mukavaa vaihtelua ja yllättävyyttä täytteeseen. Kakun kokosin suoraan tarjoilulautaselle.

Kakku kostutetaan ennen täytteen laittamista, jos tarjoat sen vasta seuraavana päivänä. Jos tarjoat sen heti, suosittelen kostuttamaan muutamaa minuuttia aikasemmin ja hieman runsaammin. Kostukkeen menekkiä en ottanut huomioon, koska enpäs tajunnut.