nav

lauantai 8. joulukuuta 2012

Piparitaikina

IMG_2819

Koska joulumyyjäiset lähestyvät, päätin testata piparkakkutaikinan ohjeen. Mielestäni hyvää, laittaisin vielä hitusen enemmän mausteita, mutta joulumyyjäispiparkakkutaloihin taidan jättää tämän aivan tällaiseksi. Kaikki kun ei niistä mausteista tykkää. Taikinasta saa ainakin kaksi taloa, joten nämä piparit riittivät meille ainakin hetkeksi. Taikinaa en saanut punnittua, sillä vaaka hajosi.
Piparitaikina
4 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
250 g voita
1 rkl kanelia
noin kymmenkunta neilikkaa (jauha morttelissa) tai n. 1 rkl jauhetta
1 tl pomeranssinkuorta jauheena
1 rkl kardemummaa
1 ½ tl jauhettua inkivääriä
1 rkl soodaa
15 dl vehnäjauhoja (mulla tais mennä 14 ja vähän päälle kun jauhot loppui kesken, mutta 15 on hyvä)
jauhoja leipomiseen

Kiehauta kattilassa sokeri, siirappi ja vesi. Ota kattila liedeltä. Paloittele voi kulhoon. Lisää joukkoon mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa. Jäähdytä seso huoneenlämpöiseksi, sillä sooda ei kestä kuumuutta. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja sekoita jauhot puuhaarukalla taikinaan. Kelmuta taikina ja anna levätä ainakin vuorokausi jääkaapissa. Voit toki myös pakastaa taikinan. 

Paista pipareita 200-asteisessa uunissa 4-6 minuuttia.


IMG_2821
IMG_2826
IMG_2827

Meillä on joku ihmeellinen perinne, että pipareita täytyy polttaa ainakin yksi pellillinen. Onneksi tämä oli tällä kertaa vika pellillinen, joka oli muutaman piparin vajaakin. Ei mennyt niinkuin strömsössä!

1 kommentti