nav

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Vihreä tee -jäädyke, paahdettua valkosuklaata ja raparperia

jälkkäri

Vihjailin jo blogin Facebook-sivujen puolella, että tällainen ohje ilmestyisi tänne. Sunnuntaina meillä oli pääruoaksi kania, mutta koska olin taulapää, enkä kuvannut kanin valmistusvaiheita (se paloittelu lähinnä), niin en jaksa siitä mitään postausta väsätä, varsinkin kun kokkasin taas vähän "vähän tota, vähän tätä" -tyylillä. 

Tosiaan tällainen idea oli mulla pyörinyt päässä, tosin alunperin oli ideana raparperin tilalle laittaa eksoottinen hedelmäsalaatti. Mieli muuttui kun nähtiin tuoretta raparperia kauppahallissa. Keittelin raparperin kuorista raparperisiirappia ja raparperipaloista eräänlaista kompottia, johon en ollut hirveän tyytyväinen joten siitä ei mitään ohjetta ole tulossa. Raparperisiirappihan syntyy sillä, että kuoret, vettä ja sokeria heitetään kattilaan ja annetaan kiehua kunnes haluttu koostumus ja väri on saavutettu. Mitä enemmän kuoria, sen parempi. 

Itse jäädyke on tehty perinteisellä jäätelöpohjalla. Tästä ohjeesta tulee n. 1 dl annos jokaiselle syöjälle, mutta jos haluaa pienentää annoskokoa, saa tästä usemmallakin ihmiselle syötävää. Tuo kiekko oli ihan runsas syötävä.

Vihreä tee -jäädyke (6 hengelle)
3 dl täysmaitoa
3 dl kuohukermaa
6 keltuaista
100 g sokeria
1-2 tl matcha-jauhetta
vaniljatanko

1. Kaada maito sekä kerma kattilaan. Halkaise vaniljatangot puoliksi, raavi siemenet kermamaitoon ja heitä tangonpuolikkaat vielä hetkeksi myöskin sekaan. Kuumenna seos kiehuvaksi, ota vaniljatangon puolikkaat pois. 
2. Erillisessä kulhossa sekoita keltuainen ja sokeri keskenään. Kaada keltuaissokerimassaan vähän kuumaa nestettä, sekoita ja lisää keltuaiset kattilaan. (HOX! Jos pelkäät polttavasi koko jäätelömassan pohjaan, suosittelen tekemään tämän vesihauteessa.) 
3. Lisää matchajauhetta varovasti oman maun mukaan. Kuumenna jäätelömassa 82-84 asteiseksi koko ajan sekoittaen. Paras voi olla nuolija, jolla vetelee kattilan pohjaa myöten rauhallisin, mutta suht ripein liikkein. Kun lämpömittari näyttää oikeaa astetta, siirrä massa välittömästi pois kattilasta. Jäädykkeen teossa massaa ei tarvitse erikseen jäähdyttää, vaan sen voi suoraan kaataa tarjoiluastioihin tai muotteihin, josta jäädyke otetaan irti. Parhaita ovat silikoniset muotit. 
4. Anna jäädykkeen jähmettyä 24 tuntia ja tarjoile. 

Paahdettu valkosuklaa namelaka on aikamoinen suosikkijuttu myös ravintoloissa tällä hetkellä. Namelaka on japania, ja tarkoittaa käsittääkseni erittäin pehmeää koostumusta. Käytännössä namelaka muistuttaa ganachea. Tästä ohjeesta tulee pursotinpussillinen, mutta pienempi määrä on hankala tehdä. Ainakin itseni tuntien, kyllä se pussi tyhjenee pikkuhiljaa jääkaapista pois. 

Paahdettua valkosuklaata on helppo tehdä. Itse sulatan valkosuklaan mikrossa, kaadan sen leivinpaperin päälle ja uuniin johonkin 150 asteeseen. Tarkkailen sitä jatkuvasti, ja kerran pari paiston aikana valkosuklaata kannattaa käännellä ja sekoittaa. Sulattaminen auttaa valkosuklaan tasaiseen paahtumiseen, mutta kotiuunit harvoin paistavat täysin tasaisesti. Tähän ohjeeseen valkosuklaa kannattaa paahtaa aika tummaksi, mutta ei missään nimessä palaneeksi. Paahtaessasi namelakaan valkosuklaata, paahda myös ylimääräistä, jotta saat annokseesi murua. Paahdettu valkosuklaa muuttaa rakenteensa rouskuvaksi, joten paahdettua valkosuklaata pussiin ja murusta kuten keksit kaulimella yms.

Paahdettu valkosuklaa namelaka
3,5 g liivatetta
150 g täysmaitoa
7,5 g glukoosisiirappia
280 g paahdettua valkosuklaata
250 g kylmää kuohukermaa

1. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Mittaa paahdettu valkosuklaa kulhoon. 
2. Kiehauta maito ja glukoosiirappi, lisää liivatteet. 
3. Kaada kuuma maitoseos valkosuklaan päälle. Käytä sauvasekoitinta, jotta saat seoksesta tasaista. 
4. Lisää kylmä kuohukerma ja peitä massa kelmulla. 
5. Anna jähmettyä 24 tuntia. Siirrä jähmettynyt massa pursotinpussiin. 

Ja siitä löytyvät osaset hyvään jälkiruokaan. Seuraavaksi täytyy kokeilla varmaan lisää leipomuksia vihreästä teestä, kun sitä jauhetta nyt löytyy kaapista.

1 kommentti