nav

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Uppomunat

ainekset

Olen aikaisemminkin maininnut, kuinka rakastan hitaita viikonloppuaamuja (mulla joka aamu voisi kyllä olla hidas) ja erityisesti viikonloppuaamiaisia ja -brunsseja. Brunssien erityisherkku onkin Eggs Benedict: paahtoleipää, uppomuna ja hollandaise-kastiketta. Tällä kertaa ei leipänä ollut paahtoleipää ja hollandaisekin jäi matkasta, niihin ehkä myöhemmin. Tulossa on siis aika yksinkertainen aamiaisleipä. 

Aamiasleipä uppomunalla:
salaattia
kasviksia
levitettä (voi, maustettu tuorejuusto)
1 kananmuna per ruokailija
hyvää leipää (meillä toimitti lähileipomo Mikon leivän Jyvänen-leipä tätä virkaa)
kinkkua tai kylmäsavulohta

Siivuta jokaiselle ruokailijalle yksi siivu leipää ja voitele leivät. Kokoa leivän päälle salaatti erilaisista salaateista ja kasviksista oman makusi mukaan. Lisää myös kala tai kinkku.

theegg

Itse uppomunan valmistukseen tarvitset litran vettä ja kolme ruokalusikallista valkoviinietikkaa. Jos käytät todella laakeaa kattilaa (hyvin suositeltavaa, pystyy tekemään useamman munan kerralla), kaksi litraa vettä ja kuusi ruokalusikallista valkoviinietikkaa voi olla myös hyvä ratkaisu. Kun valkoviinietikka on lisätty kiehuvaan veteen, aiheutetaan kauhalla veteen pyörre. Munat kannattaa rikkoa kahvikuppiin, sillä sain näteimmän tuloksen. Tein yhden kauhalla, jolloin keltuainen ja valkuainen vain matkustivat ihan eri paikkoihin ja tuloksena ei ollut todellakaan nätti uppomuna. 

Munia keitetään n. 4 minuuttia, kypsyyttä kannattaa kokeilla sormella, kunnes koostumus on sellainen kun haluat. Neljän minuutin keittoajalla saadaan aikaan ihanan valuva keltuainen. Uppomuna nostetaan varovasti vedestä reikäkauhalla. Tämän jälkeen muna asetellaan leivän päälle ja tarjoillaan. Tähän aamiaiseen useilla on jo ainekset kotona valmiina. 

Jos tuntuu, ettei kahvikupilla veteen kaataminen, voi sitä aina huijata vähän: vuoraa kahvikuppi kelmulla, riko kananmuna kelmuun ja pyöritä kelmu kiinni. Laita kelmussa oleva kananmuna vesikattilaan ja kypsennä.  Ja tosiaan, itsellänikin vain 1 kolmesta oli täydellinen, kolmas oli aivan katastrofi. 

Uppomunat vielä lyhyesti:
1. Vesi kiehuvaksi, lisää valkoviinietikka
2. Pyöritä kauhaa vedessä, jolloin aikaansaat pyörteen
3. Riko kananmuna kahvikuppiin ja kaada kananmuna veteen aivan pinnan tuntumassa
4. Kypsennä 4 minuuttia miedosti kiehuvassa vedessä
5. Nosta varovasti reikäkauhalla, tarkista kypsyys ja revi varovasti ylimääräiset valkuaiset pois
6. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti