nav

lauantai 10. lokakuuta 2015

#MSR: Raaka-aineet, kalat

Osana projektia on pakko tutustua suomalaisiin raaka-aineisiin. Tuhansien järvien maassa on paljon kaloja, mutta järvien kalat tuntuvat olevan nykyihmiselle liian vaatimattomia eikä suomalaisella kalalla olekaan enää niin paljon kysyntää. Mikä on sääli, sillä käyttämällä ja ostamalla suomalaista tuetaan meidän omaa kotimaata. 

Suomessa syödystä kalasta yli 70 prosenttia tuodaan muualta, pääosin kasvatettuna (WWF:n kalaopas, 12.6.2015). Itsestä olisikin tärkeää, että myös kouluissa, niin kouluruokailun kun kotitalouden puolella alettaisiin valistamaan ja kertomaan lapsille miksi suosia suomalaista. Viime vuonna ilmestynyt kalaopas auttaa kuluttajia valitsemaan ekologisesti kestävän kalan. 

Itse miellän "suomalaisiksi" kaloiksi järvikalat, kuten hauen, lahnan ja ahvenen, mutta myös sillit, muikut, silakat, kuoreet ja särjet tuntuvat sopeutuvan hyvin suomalaiseen suuhun. Hienostuneempia suomalaisia kaloja ovat kirjolohi, siika sekä kuha. Yhteistä näille kalalajeille tuntuu olevan ruotoisuus sekä kaupasta ostettaessa edullisuus, lukuunottamatta juurikin lohta, siikaa ja kuhaa. Ruotoisuus ja roskakalana pitäminen kuitenkin vähentää kysyntää huomattavasti ja ihmiset valitsevatkin herkästi helpon, valmiiksi fileoidun tai jopa paloitellun lohen. Suomessa elää myös loistavaksi keittokalaksi sopiva made, sekä hämmentävän näköinen nahkiainen

Muikut, sillit, silakat, lahna ja ahven ovat mielestäni loistavia ruokakaloja, eikä made tai haukikaan pahalta maistu. 


keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Vegaaniset dumplingsit

dumplings

Ostin ehkä puoli vuotta takaperin bambuhöyryttimen, ideana juurikin tehdä dumplingeja. (Onko näille jotain muuta suomennosta kuin 'myky'? Se ei vastaa mun mielestä ihan näitä.) Ensin aattelin, että apua, tästä tulee katastrofi ja vaikeaa, mutta loppujen lopuksi näiden väsääminen oli ihan hauskaa eikä mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeaa. Tosin en edelleenkään tiedä, kauanko näitä pitää höyryttää ja koska ne olis oikeesti valmiita. Musta tuntuu meinaan, että kuvassa vasemmalla olevat on oikeesti kypsiä ja oikealla olevat vielä vähän raakoja. Jos et omista bambuhöyrytintä, nämä voi myös kypsentää keittämällä. 

Vegaaniset dumplingsit (n. 40 kpl)

Taikina
225 g vehnäjauhoja
225-250 ml vettä
hyppysellinen suolaa

Täyte
340 g siitakesieniä (jos et löydä tuoreita, osta kuivattuja ja liota niitä yön yli vedessä)
115 g tofua
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
puolikas sipuli pilkottuna
½ dl tuoretta korianteria
hyppysellinen valkopippuria
1 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
chilikastiketta (esim. Sriracha) oman maun mukaan
1 tl fariinisokeria/ruokokidesokeria

Laita vehnäjauhot ja suola kulhoon ja lisää vettä, kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa taikina tasaiseksi jauhotetulla alustalla ja anna levätä 25-30 minuuttia kostutetun pyyhkeen alla. 

Heitä täytteen aineet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes täyte saavuttaa haluamasi koostumuksen. Meillä vedettiin se melkein täysin tasaiseksi. 

Tee taikinasta pitkä pötkö ja jaa se 40 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja kauli ne ohuiksi, n. 6 cm halkaisijaltaan oleviksi lätyiksi. Laita n. 1½ tl täytettä palan keskelle ja painele kiinni puoliympyrän malliksi. Näitä voi painella usealla eri tavalla. 

Höyrytä tai keitä kypsiksi ja tarjoa heti chiliöljyn, makean chilikastikkeen tai soijakastikkeen kanssa. 

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Yhdeksän kasviksen kasviscurry

kasviscurry

Täytyy kyllä sanoa, että tämä oli paljon parempaa kuin odotin. Sain äidiltä Ragini Deyn Spice Kitchen -kirjan lahjaksi, enkä oikein tiennyt olisivatko ohjeet hyviä. Tämä ainakin lunasti kaiki odoukseni ja oli myös helppo tehdä! Vaihdoin pari kasvista itselleni mieluisampiin alkuperäisesta ohjeesta ja tein määrän isompana.

Yhdeksän kasviksen kasviscurry (8 hnk)
2 rkl jauhettua kuminaa
2 rkl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta (curryn tulisuus riippuu siitä, mitä chiliä käytät)
2 pientä perunaa
1 pieni bataatti
2 porkkanaa
2 pientä naurista
pari palaa kukkakaalia 
kourallinen vihreitä pitkiä papuja (pakaste
100 g herneitä (pakaste)
200 g kaalia
250 g paseerattua tomaattia
1 prk tomaattipyreetä (niitä pieniä purnukoita)
1 rasia pinaattia 
suolaa maun mukaan
korianterin lehtiä koristeluun

Sekoita korianteri, kumina, kurkuma ja chilijauhe keskenään ja lisää vettä, kunnes seos muodostaa tahnan (n. ½ dl). Esivalmistele kasvikset: kuori ja pilko kuutioiksi perunat, bataatti, porkkanat ja naurikset. Pilko kukkakaali pienemmäksi. Raasta tai pilko kaali ohuiksi suikaleiksi. 

Lämmitä öljyä (rypsi, rapsi...) pannulla ja lisää currytahna. Paista 5-10 sekuntia ja lisää perunat, bataatti, porkkanat ja naurikset sekä 7 ½ dl vettä. Sekoita, peitä kannella ja anna juuresten kypsyä keskilämmöllä n. 25 minuuttia, kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. 

Lisää kukkakaali, vihreät pavut, kaali, herneet ja paseerattu tomaatti sekä tomaattipyree. Sekoita ja laske lämpö matalalle ja anna kypsyä n. 15 minuuttia. Lisää pinaatti sekä suolaa maun mukaan. Juuri ennen tarjoilua, lisää päälle korianterin lehtiä (=vaihtoehtoisesti iske pöytään kuppi silpottua korianteria josta jokainen saa ottaa). 

torstai 1. lokakuuta 2015

Kurkku-minttucocktail

kurkkuminttucocktail

Bongasin viime Maku-lehdestä tällaisen drinkin ohjeen, joka sopi enemmänkin kuin hyvin meidän aasialaispainotteiseen iltaan alkudrinkeiksi. Yksinkertainen rakentamalla tehty drinkki luonnistuu ihan aloittelijoilta. Näissä annoksissa on tosin ohjeesta tupla-annokset viinaksia, sillä lasit oli sen verran isot. 

Kurkku-minttucocktail (1 annos)
2 siivua kurkkua (esim. juustohöylällä)
mintun lehtiä
1 siivu limeä
jäitä
2 cl vodkaa
2 cl Sourz Apple -likööriä
tonic-vettä pidentäjäksi (esim. Schweppes)

Laita kurkkusiivut, mintun lehdet ja limelohko lasiin. Murskaa aineksia vähän. Lisää jäät ja kaada vodka sekä likööri jäiden päälle. Pidennä tonic-vedellä.