nav

maanantai 5. tammikuuta 2015

Banaanikeikauskakku

banaanikeikauskakku

Himo leipoa paisui sietämättömäksi, ja löysinkin Maku-lehdestä ohjeen tällaiseen kakkuun. Keikauskakuthan kootaan "väärinpäin" ja paiston jälkeen käännetään ympäri. Omasta mielestäni ohjeessa oli liikaa sokeria ja taikina oli myös liian paksua, joten lisäsin shotin espressoa. Lisäksi pilkoin banaanit ohuemmaksi (tässä ulkonäkö kärsi tosin hieman), joten 3-4 banaanin sijasta käytin 2 banaania. Kirjoitan ohjeen siis tähän kuin sen itse tein, mutta alkuperäinen ohje löytyy täältä

Banaanikeikaus (pienehkö suorakulmainen vuoka, tilavuus tulisi vastata halkaisijaltaan 24 cm rengaskakkuvuokaa)

200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl fariini- tai ruokokidesokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 shotti vahvaa espressoa/½ dl todella vahvaa kahvia

2 banaania
½ dl rouhittuja pistaaseja
50 g voita
½-1 dl vaaleaa siirappia

Lämmitä uuni 175-asteiseksi (150-astetta kiertoilmalla) Vatkaa voi (200 g) ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten voimakkaasti. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne nopeasti taikinaan. Lisää kahvi. 

Rouhi pistaasit. Kuori banaanit ja leikkaa ne pitkittäin neljään osaan. Leikkaa voi (50 g) ohuiksi viipaleiksi veitsellä ja asettele viipalet vuoan pohjalle (suosittelen myös rasvaamaan vuoan reunat). Kaada siirappi voin päälle. Asettele banaanit vuokaan vierekkäin leikkauspinta alaspäin. Ripottele puolet pistaaseista banaanien päälle ja kaada lopuksi kakkutaikina päälle. Levitä tasaiseksi. 

Kypsennä banaanikeikausta n. 45 minuuttia. Anna jäähtyä 15 minuuttia ennen kakun kumoamista. Ripottele loput pistaasit jäähtyneen kakun päälle.