nav

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Se täydellinen suklaakeksi

CHOCOLADE

Jokainen on varmaankin ihastellut Subwayn ihania, pehmoisia tuplasuklaakeksejä. No, siitä se ajatus lähti. Sitten suuntasin matkani Googlen ihmeelliseen maailman, ja bongasin tämän ohjeen. Kokeilin, ja ihmettelin. Nyt tein toisen kerran, ja voin kertoa, että vertailtiin juuri tuossa Subwayn keksejä näihin. Pikkusisko sanoi heti, että nämä ovat parempia. Subwayn keksit maistuivat oudon kitkeriltä näiden rinnalla. 

Paistamisessa pitää olla todella tarkka, etteivät keksit mene yli! Meidän uunilla tasan 9 minuuttia on aivan tarpeeksi. Näiden tekemiseen täytyy myös olla kone, josta löytyy tehoa. Taikina on lopuksi hyvin jäykkää, mutta se edesauttaa sitä, etteivät keksit leviä liikaa. 

NOMNOM

Tuplasuklaakeksit ( n. 24 kpl)
250 g voita, huoneenlämpöistä
2 dl sokeria
2 kananmunaa
350 g (n. 6 dl) vehnäjauhoja
60 g kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1  tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
175 g maito- tai tummaa suklaata, rouhittuna (tai valmiita hippuja)
175 g valkosuklaata, rouhittuna (tai valmiita hippuja)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeahksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kananmunat sekaan yksi kerrallaan. Lisää kaakaojauhe, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola. Lisää vehnäjauhot osissa. Lisää suklaarouheet lastalla. 

Ota taikinasta ruokalusikan mitalla tai muulla pienellä kuppimaisella taikinaa ja aseta pellille 4x4 tai 3x4. Paista keksejä 9-12 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan, ovat paljon parempia jäähtyneinä!

torstai 20. maaliskuuta 2014

Ohrarievä - ja mikä ihmeen riivaus?

RIEVÄ

Saimme etätehtäväksi leipoa Tampereen ohrarievää Myllyn Parhaan ohjeella. Tartuin tänään tuumasta toimeen ja kuvasin lisäksi yhden videon, mitä olen tässä miettinyt jo hetken aikaa! Myös muita ns. infovideoita voisin väkästellä. 

Rievä on ohrainen perinneleipä, jonka teko on todella yksinkertaista. Taikina on todella löysää, mutta leivottaa tarpeeksi vaivattuna sekä pöytä kunnolla jauhotettuna! Rievä on parhaimmillaan tuoreena ja kärsii jo muutaman päivän säilytyksestä, sillä siinä ei ole ollenkaan rasvaa. 

Rievä (3kpl)
5 dl vettä 
50 g tuorehiivaa / 1 ps kuivahiivaa (tai paketin annostuksen mukaan)
6 g suolaa (n. 2 tl)
300 g ohrajauhoja (n. 5 dl)
300 g vehnäjauhoja (n. 5 dl)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi (tai ota hanasta sopivan lämpöistä vettä) ja käyttäessäsi tuorehiivaa liuota se nesteeseen. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan! Lisää suola ja jauhot. Alusta kunnolla taikinaksi. Tässä vaiheessa yleiskone auttaa huomattavasti, tai saat vaivata taikinaa kauan. 

Anna taikinan levätä pöydällä 15 minuuttia peitettynä. Vältä paikkaa, jossa on kova veto tai todella viileää.

Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä palat pyöreiksi (=riivaa). Kohota 30-40 asteisessa uunissa puoli tuntia ja anna vielä kohota huoneenlämmössä peitettynä niin kauan, kunnes uunisi lämpenee 250 asteeseen (kiertoilma 225). Pistele haarukalla nostatuksen jälkeen. Käytä luovuuttasi! Paista leipiä n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin rusehtava ja pohjasta kuuluu ontto ääni koputettaessa. 

Pehmennä kuori pitämällä leipiä leivinliinan alla uunista oton jälkeen. 

Mikä ihmeen riivaus?
Leipomoalan ammattilaiset puhuvat riivauksesta. Riivauksessa taikinapala pyöritellään nopeasti sileäpintaiseksi ja pyöreäksi. Riivauksen opettelemisessa menee hetki, mutta se on paljon helpompaa kahdella, kuin yhdellä kädellä. Olen itsekin vielä hidas tässä hommassa. 

lauantai 15. maaliskuuta 2014

Tampereen Paahtimo: Espresso Bar

EspressoBar

Tampereen Paahtimosta olen aikasemminkin kirjoittanut blogissani, itseasiassa koko blogin aivan ensimmäisessä postauksessa! Tällä kertaa kuitenkin ajattelin kirjoittaa Paahtimon uudest kahvilasta, Espresso Barista. 

Keskustorille Kauppahallin sisäänkäynnin ja Marimekon tuntumaan on avattu siis Espresso Bar niminen pikkuinen kahvila. Kahvilassa taitaa kaiketi olla kuusi pöytää, jos oikein nyt tällä hetkellä muistan. Tuolla on nyt käyty parisen kertaa ja sieltä saa tähän mennessä parasta cappuccinoa mitä olen maistanut. Isompi maksaa vain 3,10 (ellei satu olemaan tarjouspäivä) joten tänne suuntaan jos mieleni tekee cappuccinoa. Muutenkin paikassa on hinta-laatusuhde kohdillaan, toisin kuin esimerkiksi Coffee Houseissa... Maksoin siellä 2,70 euroa jostain uutuuscappuccinosta, joka oli kyllä aika karmeaa. Oikeasti sen hinta taisi olla 3,10 ja oli se varmaan puolet pienempi kuin tuo Espresso Barin iso cappuccino. 

Kahvilassa on myös hieman pikkupurtavaa tarjolla. Tarjonnasta en ole vielä maistanut mitään, sillä en yleensä kahvilla ota mitään syötävää. Pihi kun olen. Espresso Barista saa myös ostettua Tampereen Paahtimon kahvipapuja, jotka käsittääkseni voi jauhatuttaa siinä samalla. 

Suosittelen tosiaan suuntaamaan tänne sen Coffee Housen tai Sokoksen yläkerran sijasta. Käsillä ja rakkaudella tehtyä kahvia sopuhintaan.