nav

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Juhannuksen mansikkakakku

Mansikkakakku2

Juhannuksen vietin poikaystävän mökillä, ja hyvän tavan mukaisesti vein mukanani kakun. Poikaystävä kertoi mansikkakermakakun olevan perheen suosikki, mutta kyseisen kakun huonon säilyvyyden vuoksi muunsin kakun mansikkajuustokakuksi.

Mansikoiden kanssa kävi pieni kommellus. Ostin Laukontorilta litran mansikoita viiden euron litrahinnalla. Bussissa rupesin katselemaan, että olipa pieni litran rasia. Noh, kotona mitattuna mansikoita oli siinä paketissa 7 dl, kun aluksi pelkäsin että sain pelkästään puoli litraa. Eli pyytäkää toriltanne litra mansikoita tätä kakkua varten, niin osa menee kokinkin suuhun valmistusvaiheessa. 

Kakku on käännettävä juustokakku, jossa on suklainen kakkupohja pohjana. Kakku maistui lähes kaikille mökillä, tosin poikaystävän pikkuveli tokaisi maistettuaan "hyi tähän on ihan pahaa". Vähän ajan kuluttua poikaystävän pikkusisko mainitsi, että kakussa voisi olla enemmän happoa. Esimerkiksi kerros Lemon Curdia  pohjan ja juustokakun välissä tekisi tälle ehkäpä ihan hyvää.

Mansikkakakku


Mansikkajuustokakku (24 cm irtopohjavuoka)
500 g mansikoita (itse tein pakastemansikoista)
400 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2,5 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
9 liivatelehtiä
1-2 rkl vettä

litra mansikoita

Leikkaa mansikoista kannat pois ja puolita mansikat. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja levitä mansikat sen päälle litteä puoli pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan. Soseuta mansikat. Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella ja lisää maitorahka ja sokerit siihen. Vaahdota kerma ja lisää sekin massaan. Lisää mansikkasose. Kiehauta vesi ja sulata liivatelehdet siihen. Lisää massaan ja kaada mansikoiden päälle varovasti. Hyydytä kakkua n. 5 minuuttia (tai kunnes massa on hyytynyt, niin että pohjan saa asetettua massan päälle). Hyydytä kakkua yön yli.

Irrota kakku reunoista varovasti veitsellä ja käännä kakku ympäri ja tarjoile! 

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Puolukkarahkaa

rahkaa

Isäni himoitsi jotain herkkua iltapalaksi, joten jääkaapista löytynyt puolukkasurvos, kerma ja rahka sekoitettiin herkulliseksi rahkaksi.

Puolukkarahka
2 dl vispikermaa
250 g kermarahkaa
2 dl puolukoita karkeasti rouhittuna
2 rkl sokeria (enemmän, jos survoksessasi ei ole sokeria)

Vaahdota kerma ja lisää muut aineet.