nav

torstai 23. toukokuuta 2013

Kakkutehtailua

JARMOKAKKU

Viime viikonloppuna mummun mies täytti 60 vuotta, ja mulle tilaukseen 3 kakkua: 2 isoa suorakulmaista kakkua perjantaiksi ja sunnuntaiksi yksi 26 cm kokoinen kakku, josta ei ole kuvaa nytten tässä postauksessa. Sanoisin että pikakinuskin vaahdotus oli hirmuhauskaa ja maistui aivan mahtavalle, olisin voinut syödä sitä loputtomiin.

PUOLUKKAPOHJA

Kakusta löytyi siis puolukoita, kinuskia ja valkosuklaata. Valitettavasti itse en saanut kyseistä kakkua maistaa, mutta kuulemma oli päivänsankarin mielestä parasta kakkua mitä oli syönyt.

TÄYTTEET

Sain haasteen täältä, jonka nyt toteutan siltä osin, kun se koskee blogin aihepiiriä eli ruokaa. Eli ensimmäisenä 11 ruokaan liittyvää faktaa:

1. Ensi viikolla saan toteuttaa juuri sitä ruokaa mitä haluan kotona
2. Olen herkkuhirmu, erityisesti suolaiset kelpaa.
3. Haluan päästä syömään Midhilliin.
4. Sekä Berthaan, C:hen, Hubertiin, Stefan's Steakhouseen näin aluksi...
5. Toivottavasti ensi syksynä olen työssäopissa Lapinniemen kylpylän ravintolassa Arthurissa.
6. Aamupalaani kuuluu aina Actimel-jogurtti.
7. Olen nääntyä nälkään aina yhdentoista aikaan.
8. Olen aika kaikkiruokainen, mutta grillikyljet eivät mene alas.
9. Rakastan kattaa ruokapöytää.
10. Itseasiassa tykkään siitä, että kokin työ on puoliksi siivoamista. 
11. Haluaisin tehdä Shepherd's pie:tä. 

Ja sitten kysymykset:
1. Jos saisit kutsua päivälliselle kenet vain (myös edesmenneet), kuka hän olisi?
- Hmhp, vaikea kysymys. Sanoisin että poikaystäväni, anteeksi tämä tylsä vastaus.
2. Minkä värinen essu sinulla on?
-Oikeastaan en käytä essua, mutta kaapista löytyy ala-asteella tekemäni valkoinen essu, jossa on limenvihreät taskut.
edit: onhan mulla koulussa musta essu
3. Juhannuksen paras herkku?
- Nakki.

tiistai 14. toukokuuta 2013

Äitienpäivä

LIMEJUUSTOKAKKU

Sunnuntaina oli äitienpäivä, jota esivalmisteltiin jo aikasemmin tekemällä kokeiluversio ylläolevasta kakusta. Kakku maistui mainiolta, mutta molempien kakkujen pohjat menivät pieleen. Limekakun pohjaa sai leikata kunnon voimalla, ja  chilisuklaatortun pohjasta tuli liian paksu, vaikka luulin sen olevan paperinohut. Maku kuitenkin voitti kaikki puolellensa, ja itsekin rakastuin chilisuklaakakkuun. Limekakku on äidin ruokavalion takia mahdollisimman vähähiilihydraattinen. 

Kakkujen lisäksi katoin pöydän ruoalle, sekä tein salaatin että lämmitin aikaisemmin tehdyn palsternakka-kukkakaalisoseen pannulla voissa. Niiden lisäksi oli grillattua possua, nautaa sekä maissia.

Hihi, kattauskuvissa esiintyvistä astioista osa on ihan minun omia, kuten kakkujen tarjoilulautaset, kahvikupit ja niiden alla olevat lautaset sekä ruokapöydässä olleet vesilasit.

PÖYTÄ

Kattaus tuli jotenkin hirveän hempeäksi, mutta emme omistaneet muuta pöytäliinaa, jonka kelpuuttaisin äitienpäiväpöytään. Mustat Teeman lautaset eivät taas yhtään houkutelleet, sillä en todellakaan jaksa raahata niitä ylös ja alas pitkin portaita. Olisin valinnut vanhempani vihreät Iittalan Kartio-lasit, mutta niistä 3 oli likaisia ja vain yksi puhtaana. 

Nuo köynnöslautaset ovat muuten uusin löytöni Facebookin kirppisryhmistä, 8 kappaletta maksoi 2 euroa. Mutta, niihin kakkuihin ja niiden ohjeisiin!

Vähähiilihydraattinen limejuustokakku (18 cm irtopohjavuoka)

Pohja:
60-70 g voita (itse laitoin 75, joka teki pohjasta juurikin kovan ja rasva oikein tirisi uunissa)
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
3/4 dl kookoshiutaleita
½ dl mantelijauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl nestemäistä makeutusainetta
kananmuna

Täyte:
4 liivatetta
1,5 dl vispikermaa
2 valkuaista
150 g tuorejuustoa
2 limen mehut ja kuoret
makeutusainetta
2,5 vaniljasokeria

Sulata voi ja sekoita jauhoihin ja hiutaleisiin. Lisää kananmuna ja leivinjauhe, sekä tarvittaessa lisää jauhoja. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi vuokaan, myös reunoille. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 12-15 min.

Laita liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Notkista tuorejuusto ja lisää siihen mehut ja kuoret, vaniljasokeri sekä makeutus. Vatkaa sekaisin sähkövatkaimella. Sulata liivatteet pieneen määrään kiehuvaa vettä (1,5 rkl) ja lisää tuorejuustoon. Vatkaa nopeasti sekaisin sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto vaahtojen joukkoon ja värjää halutessasi elintarvikeväreillä. Kaada paistetun pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa yön yli (saattaa hyytyä nopeamminkin).

CHILISUKLAATORTTU

Tämä ohje on alunperin Maku-lehdestä (Talvi 6/2012) Sofi Oksasen ohje. Kakkuun kuitenkin tuli muutama muutos matkaan, joten laitan sen tänne. Chilirouheen voit korvata käyttämällä suklaana chilisuklaata, kuten akuperäisessä ohjeessa.

Chilisuklaatorttu (24 cm irtopohjavuoka)

Pohja:
125 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,4-0,5 dl sokeria

Täyte 1:
200 g ranskankermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

Täyte 2:
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita
3/4 dl vettä
2 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl konjakkia
savuchilirouhetta (isän itse tekemää)

Nypi voi, jauhot ja sokeri muruiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele reunat. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja paista 175-asteisessa uunissa 15 min. 

Sekoita kerma, sokerit ja kananmuna tasaiseksi ja kaada pohjan päälle. Jatka paistamista 15-20 min, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt. Laita kakku jää- tai viileäkaappiin jäähtymään, jotta se on kylmä, kun lisäät suklaachilitäytteen.

Sulata suklaa ja voi kasarissa tai halutessasi vesihauteessa. Lisää vesi ja vatkaa voimakkaasti, jotta seoksesta tulee kiiltävää. Lisää tarvittaessa vettä. 

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset hieman jäähtyneeseen suklaaseen. Vaahdota valkuaiset ja sokerit. Sekoita alkoholi ja valkuaisvaahto suklaaseokseen. Levitä pohjan päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli. Koristele esim. ananaskirsikoilla ja tuoreen chilinpalasilla. 

maanantai 13. toukokuuta 2013

Kukkopataa ja palsternakka-kukkakaalisosetta

Kukko

Viime Kalantin reissusta oli jäänyt vielä yksi kukko pakkaseen, josta piti jotain ruokaa sitten väkästää. Tämän reseptin kokonaisen kukon voinee varmaankin korvata kokonaisella broilerilla, vaikkei maku tietenkään ole sama.

Palsternakka-kukkakaalisose keksittiin kaupassa, ja ohje vetäistiin jostain takataskusta, jonka mukaan niitä ostoksia sitten tehtiin. Tämä sose oli taivaallista, sillä se maistui niin selvästi palsternakalta ja kukkakaalilta että oi♥

Kukkopata 4 hnk
1 kokonainen kukko (tai se broileri)
1 salottisipuli
1 purjo
1 valkosipulin kynsi
½ lanttu (sellane pienehkö)
½ palsternakka (sellasesta isosta)
2 portobello sientä
2 kpl Fond Du Chef - kanafondi
1,7 l kiehuvaa vettä (tai sen verran että kaikki peittyy)
suolaa
mausteita (meillä käytettiin Santa Marian Chili Explosion, Five Peppers, Forest Blend sekä tuoretta rosmariinia)

Paloittele kukko neljään osaan (kuuteen, jos siivet on vielä tallessa). Ruskista palaset, sekä halutessasi syömäkelvoton ruho ja pane osat isoon pataan. Pilko isohkoihin palasiin ja ruskista sipulit ja portobellot. Pilko juurekset ja kaada kaikki pataan. Lisää kanafondit, vesi ja mausteet. Laita pata 175-asteiseen uuniin ja anna hautua 2-3 tuntia. 

Kukko2

Palsternakka-kukkakaalisose 6-8 hnk
400 g Rosamunda - perunaa
600 g kukkakaalia
360 g palsternakkaa
25 g voita
1 tl kermaa
 suolaa

Pilko perunat, kukkakaalit ja palsternakat. Laita ensin kiehuvaan keitinveteen perunat ja palsternakat. Lisää kukkakaalit, kun perunat ja palsternakat ovat melkein kypsiä. Kun kukkakaalit ovat kypsiä, kaada keitinvesi kokonaan pois ja lisää voi ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma ja maistele suola joukkoon. 

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Grillattua parsaa ja voikastiketta

paarsa

Grillikausi on alkanut! Nyt kaivakaa ne pihdit ja pihvit ja barbecue-kastikkeet esillle ja päälle vielä hieman suomalaista makkaraa! Hienommille herkkusuille grillistä löytyy vihreää parsaa ja voikastiketta.

Parsat
vihreää parsaa

Taita parsoista alaosasta puumainen osa pois. Kuori parsat ja  esikeitä paksuja parsoja minuutti vedessä. Ohuille riittää pelkkä paisto grillissä. Paista parsat kypsiksi grillissä.

Voikastike
50 g voita
2,5 tl sitruunamehua
Santa Marian pippurista yrttiseosta (mustapippuri, basilika, persilja, sipuli, meirami, sokeri, rosmariini, tinjami, kirveli, valkosipuli)
ruohosipulia

Sulata voi ja sekoita muut aineet siihen maistellen. Tarjoa parsojen päällä heti.