nav

torstai 29. marraskuuta 2012

Mielen hajoaminen

Tuossa meni äsken kakku jääkaappin odottelemaan huomista. Sain pienet hermoromahdukset ja tähtikakku on surullinen, sen sakarat painuu maata kohti. Itkettää ja väsyttää ja pitäisi vielä siivota jäljetkin. Huomenna pitää koristella kakku, paistaa nyytit(jotka esivalmistelin tänään), tehdä sushivoileipäkakku ja koristella hyytelökakku. Itkettää vielä enemmän kun ajattelen. Minähän en päästä ketään vierasta sisään katsomaan mun toherrusta tai muuten kaikki kuorrutteet ja koristeet lentää ikkunasta ulos.

Amen. 

tiistai 27. marraskuuta 2012

Kylmäsavulohipasta

IMG_2538

Tätä pastaa sain ensimmäistä kertaa maistaa koulussa, ja rakastuin siihen. Tässä nyt versio kotoa, josta jäi valkoviini puuttumaan. Eli siis jos haluat lisätä valkoviiniä, laita vain 2 dl kalalientä ja 2 dl valkoviiniä. 

Kylmäsavulohipasta 5 hnk
400 g kylmäsavulohta
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl tomaattipyreetä
4 dl kalalientä (minä tein kiehuvasta vedestä ja fondista)
3 dl vispikermaa
1 tl dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria rouhettuna
cayennepippuria jauhettuna
tinjamia (tai tilliä/ruohosipulia)

Esivalmistele lohi suikaleiksi. Paista silputut sipulit paksupohjaisessa kattilassa vähässä voissa (tai öljyssä). Kaada joukkoon kalaliemi. Lisää tomaattipyree. Keitä lientä kokoon. Kaada kerma joukkoon, lisää sinappi ja kiehauta. Kun kastike paksuuntuu, lisää lohi. Älä anna kastikkeen enää kiehua. Mausta mausteilla oman maun mukaan. (Tähän kohtaan varoitan, että cayennepippuri saattaa olla jonkun makuun tulista)

Keitä pastaa vedessä, jossa on merisuolaa sekä hiukan (oliivi)öljyä. Keitto-ohjeen löydät usein paketista, jos sitä tarvitset.

Jos syöjissä on pienen määrän syöjiä, tämä riittää helposti kuudellekin. Aika isoja annoksia tuli. :)

lauantai 24. marraskuuta 2012

Uuniomenat

IMG_2540

Näitä tehtiin yksi sunnuntai-ilta, ja minulle ainakin maistui vaniljakastikkeen kera. 

Uuniomenat 4 hnk
4 punaista, kirpeähköä omenaa (en nyt muista lajikkeen nimeä D: mutta sellaisia haalean keltaisenpunertavia)
n. 2 dl siirappia
vettä
kanelia

Kuori omenat. Jos omistat omenaporan, poraa kota irti ja voit paistaa omenat kokonaisina. Me emme kun moista hienoutta omista niin pilkoin omenat puolikkaiksi. Asettele palaset uunivuokaan ja valuta siirappia päälle. Kaada vesi uunivuuan pohjalle, niin että saat lusikoitua sitä paiston aikana omenoiden päälle. Paista omenoita 175-asteisessa uunissa niin kauan, kunnes ne pehmenevät. Paiston aikana, lusikoi vettä omenoiden pinnalle 3-5 kertaa.

tiistai 20. marraskuuta 2012

Kylmäsavuporososekeitto

IMG_2537

Tällaistä väsättiin yksi päivä isän kanssa ruualle alkuruuaksi. Alkuruokakokona tästä riittää noin viidelle, kuudelle hengelle, mutta paksuuden vuoksi tätä voisi tarjota myös pääruokana, jolloin tämä annos riittäisi neljälle.
Kylmäsavuporososekeitto
2 Rosamunda perunaa
pala selleriä
2 porkkanaa
200 g savuporotuorejuustoa
kermaa
100 g kylmäsavuporoliuskoja (tiedä sitten mistä näitä löytää, muualta kuin Tampereen kauppahallista)
tinjamia, rakuunaa, suolaa, pippuria

Keitä kasvikset. Kaada vettä tarvittaessa pois (vettä kuuluu jäädä sinne!) Lisää tuorejuusto ja poroliuskat ja soseuta. Lisää muasteet ja kermaa saadaksesi haluamasi maun ja rakenteen.

Michelin - kokin ruokia

IMG_2525

Michelin tähdellä varustetussa ravintolassa työskennellyt Thierry Fuhrmann esitteli Tout Canard menunsa suomalaisille Neljässä vuodenajassa Tampereen kauppahallissa. Istuinpaikkoja joutui jonottamaan, sillä tuolla on istumapaikat noin viidelletoista henkilölle. Tykkäsin, kuinka menussa oli käytetty suomalaisia raaka-aineita hieman ranskalaiseen tapaan. Jälkiruuan sorbetti lumosi ja maissipannukakku täytti.

Neljässä vuodenajassa kannattaa käydä syömässä lounas(vaikka siellä ei olisikaan Michelin-kokkia ruokaa tekemässä), jos Tampereelle eksyy ja käy muutenkin Kauppahallissa. Ja siellähän pitää käydä, koska ihana paikka. 

IMG_2526
IMG_2528

Ankan karpaloterriiniä edessä, taaempana ankanmaksa-piparkakkukuutio. Lisäksi ihanaa kinkkua/makkaraa ja paahdettua ankannahkaa ja sämpylä. 

IMG_2529

Salaattia, ankanmaksavinaigrettea, savustettua ankanrintaa, leipäjuustoa, sieniä ja puolukoita.

IMG_2530

Ankanrintaa, maissipannukakkuja, mustikkakastiketta, kurpitsapataa ja inkivääricurrykastike. 

IMG_2531


Äidin pääruoka: Ankankoipi, salardaise-perunat, herkkutattia, sipulia, valkosipulia ja persiljaa

IMG_2532

Lämmin ja rapea omena-armanagnyytti ja sorbettia. 

perjantai 16. marraskuuta 2012

Jäätelö yhdestä raaka-aineesta

aaaa

Tästä yllättävästä reseptistä saan kiittää ihania ystäviäni, jotka toitottivat tätät Facebookissa. Resepti on kovin yksinkertainen: Pilko banaani, laita se pakastimeen jotta se jäätyy ja heitä blenderiin / monitoimikoneeseen. Se muuttuu ihanaiseksi jätelöksi, jota voit maustaa erilaisilla asioilla, kuten kaakaojauheella ja piparkakkumausteella. Ajattelin myös lisätä sekaan rusinoita, mutta jäätelö loppui kesken.

IMG_2439
IMG_2440

maanantai 12. marraskuuta 2012

Creme Brûlee

Isänpäivänä väsäsin jälkiruuaksi perheelleni Creme Brûleen. Suosittelen tähän halkaisijaltaan 9-10 senttistä vuokaa, joita tarvitset neljä. 11 cm osoittautui liian isoksi, ja annos näyttää pienemmältä, mitä se on. Sokerin paahtamiseen tarvitset myös kaasupolttimen.

IMG_2438

Creme Brûlee 4 hnk
1 vaniljatanko
3 dl maitoa
2 ½ dl kermaa
6 keltuaista
1 dl sokeria
ruskeaa ruokokidesokeria koristeluun

Halkaise vaniljatanko ja kerää talteen siemenet. Kiehauta kerma,m aito ja vaniljatangon siemenet. Anna vetäytyä 25 minuuttia kannen alla.

Lämmitä uuni 120 asteeseen, ei kiertoilmaa. Sekoita munakeltuainen ja sokeri keskenään, älä vaahdota! Sekoita kermamaito hitaasti joukkoon ja siivilöi vuokiin.

Nosta vuuat isoon uunivuokaan. Kaada uunivuokaan kiehuvaa vettä pikkuvuokien puoleenväliin asti. Anna kreemin hyytyä uunissa 40-45 min. Ota uunista ja anna jäähtyä huoneenlämmössä 4 tuntia.

Ripottele ennen tarjoilua ruskeaa sokeria pinnalle, runsaasti! Paahda se kuorrutukseksi vanukkaan päälle. 

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Täytettyä broileria

IMG_2399
Joskus ei vain ole mukavaa saada puhelinsoittoa: "Mene kotiin tekemään pikkusiskollesi ruokaa(vaikka tämä osaa aivan hyvin itsekin)" Ja kuitenkin lopputuloksena on jotain jaettavaksi kelpaavaa.

Täytetyt broilerin fileet 6 kpl
6 kpl broilerin fileitä
3/4 pkt rucola & pesto - tuorejuustoa
mustapippuria
1 pkt (á 170 g) pekonia
öljyä

Hiero kanojen pintaan mustapippuria. Leikkaa kanat kuvanmukaisesti auki, mutta ei loppuun asti! Tästä tulee tasku, johon lisäät tuorejuustoa ja suljet sen takaisin.  

IMG_2396

Kääri kanat pekoniin, osan pekoneista voit puolittaa ja käyttää isoimpiin lisäksi. Ruskista kanat pannulla öljyssä ja asettele ne uunivuokaan. Kaada paistorasva ja öljyä vuokaan. Paista 180 asteisessa uunissa 15-20 min, kunnes sisälämpö on 75 astetta. Tarjoa kanat riisin ja kastikkeen (ohje alempana) kanssa.

IMG_2397

Tämä kastikkeen ohje on vahingossa tehty vain neljälle, ja sitä oli myös aika vähän siihen määrään verrattuna, että suosittelen tuplaamaan ohjeen tehdessä ruokaa kuudelle.
Helppo kastike kanalle 
1 punasipuli
n. 1 dl savukinkkua
3 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Pilko sipuli ja paista kevyesti kinkun kanssa samalla pannulla, missä paistoit kanat. Lisää kerma ja vesi. Mausta ja lisää balsamiviinietikka. Anna hautua 15 min. Siivilöi kastike. Maista, ja lisää tarvittaessa mausteita. Halutessasi voit suurustaa kastikkeen,

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Kolmen ruokalajin illallinen

IMG_2230
IMG_2229
Tällainen kattaus oli eilen laitettuna pöytään, kun mummu, vaari, äidin kaveri ja sen poika, pikkusiskoni, äitini ja miehekkeeni saapuivat meille syömään. Kattaus on täysin muuten minun käsialaani, mutta pikkusisko askarteli nimilaput. Käytettiin jopa mun Inari-aterimia!! Sekä opin että se alkuruokalusikka kuuluu sinne veitsen puolelle, eikä haarukan viereen. Eli siis uloimmasta päästä aloitetaan, jälkiruokavälineet lautasen yläpuolelle. Lasit kuuluu kattaa oikeasta reunasta seuraavasti: shottilasi, vesilasi, kuohuviinilasi ja punaviinilasi.

IMG_2231
Alkuruuaksi tarjoiltiin suppilovahverokeittoa Muumimukeista, koska meillä ei ollut minkäänlaisia tilanteeseen sopivia lautasia kahdeksaa kappaletta.
Suppilovahverokeitto 8 hnk
6 kpl salottisipulia
2 palsternakkaa
1/4 juuriselleriä
2 valkosipulin kynttä
100 g kylmäsavukinkkua, -poroa tai savukylkeä
1 l kasvislientä (Puljongin kasvisliemi on varmaankin parasta)
1 l suppilovahveroita
6 dl kermaa
6 laakerinlehteä
suolaa, pippuria, tinjamia, ehkä rosmariinia
8 rkl vehnäjauhoja
voita

Kuutioi juurekset ja sipuli pieniksi, kuullota pannulla sienten kanssa 10-12 minuuttia. Älä ruskista! Lisää jauhot ja pyörittele hetki. Lisää kasvisliemi, laakerinlehdet ja tinjami(+rosmariini).Kiehauta, ja anna hautua puolisen tuntia. Lisää kerma ja kiehauta uudestaan. Siivilöi keitto ja lisää silputtu liha. Anna makujen tasaantua ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.


IMG_2233
Pääruokana tarjosin paahtopaistia, punaviinikastiketta, pekonipuikuloita ja kaalia. Tuleekohan tästä hirmuisen sekavaa, kun kaikilla on eri ohjeet :D Paahtopaistin valmistin niin, että hieroin mausteita (suolaa ja pippuria) pintaan, ruskistin, ja uuniin lämpömittarin kanssa, kunnes lämpömittari näytti 58 celsiusastetta.

Punaviinikastike
3 dl lihalientä (tähän käytin Puljongin lihalientä)
1 salottisipuli (pieni)
1 dl voimakasta punaviiniä
2 rkl sokeria
rosmariinia

Keitä aineksia kattilassa noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Siivilöi ja suurusta tarvittaessa.

Pekonipuikulat
puikulaperunoita
pekonia

Kääri puikulaperunat pekoniin ja laita ne 170-asteiseen uuniin 45-60 minuutiksi.

Kaalilisäke
600 g savoijinkaalia/kurttukaalia
1 keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
öljyä
vasikanlientä fondista
kermaa
vihreä omena
tinjamia, rosmariinia

Viipaloi kaali ja sipuli, murskaa valkosipuli. Kuullota öljyssä, älä ruskista. Lisää liemi ja kerma, hauduta 15 minuuttia. Silppua omena pieniksi kuutioiksi ja lisää kaalin joukkoon. Viimeistele maku suolalla, pippurilla, tinjamilla tai rosmariinirilla.IMG_2236

Panna cotta on siitä ihana jälkiruoka, että se on hienosta nimestään huolimatta superhelppo! Eikä tuo omenakompottikaan mikään hirmuisen vaikea ollut, hieman kriittinen vain.

Valkosuklaa panna cotta 8 hnk
8 + 2 dl kermaa
1 dl maitoa
80 g ~ 1 dl sokeria
4½ - 5 kpl liivatetta (mulla ei neljä oikein riittänyt)
vaniljatanko
180 g valkosuklaata
Laita liivatteet likoamaan kylmään. Kiehauta kerma, maito, sokeri ja vaniljatanko (kokonaisena, jotta se pehmenee) Ota vaniljatanko pois ja halkaise se, jotta saat siemenet pois ja ne kerman sekaan. Lisää jäähtyvään kermaan valkosuklaa. Lämmitä toisessa kattilassa 2 dl kermaa ja lisää liivatteet siihen. Sekoita liivatekerma norona panna cottaan. Hyydytä astioihin, josta panna cotta tarjotaan.

Omenarosmariinikompotti (tätä jäi ylikin, kun ruokalusikallisen jokaiseen panna cotta lasiin laittoi)
3 isoa punaista omenaa
1 dl sokeria
2 rkl voita
5 rkl calvadosta (omenaviinaa)
oksa tuoretta rosmariinia

Kuori ja kuutio omenat. Sulata sokeri pannulla. Lisää voi ja omenat. Pyöräytä omenoita pannulla ja lisää calvados ja rosmariini. Hauduta kunnes liemi on kokonaan haihtunut. Tarjoile panna cotan päällä.